Kurczak pieczony w całości podlewany piwem
Dawno nie jadłam tak pysznego, soczystego mięsa z kurczaka, który miał taką chrupiącą skórkę. Do pieczenia kurczaka użyłam specjalnego stojaka, ale można użyć też brytfanny z kratką.
Składniki:
1,5-2 kg kurczaka
70 g masła
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
pieprz
150 ml piwa
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170*C z termoobiegiem lub 200*C bez termoobiegu (kurczak w brytfannie)
Kurczaka dokładnie osuszyć. Masło roztopić, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Gotową mieszanką masła i przypraw za pomocą pędzelka dokładnie wysmarować całego kurczaka.
Na podstawkę do pieczenia kurczaka wlać piwo, nadziać kurczaka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Kurczaka w brytfannie należy obracać co 30 min. Kurczaka piec 1,5- 2 godzin.
Podawać z ziemniakami lub kromką pieczywa.Smacznego!!!