Kurczak pieczony w całości podlewany piwem

Dawno nie jadłam tak pysznego, soczystego mięsa z kurczaka, który miał taką chrupiącą skórkę. Do pieczenia kurczaka użyłam specjalnego stojaka, ale można użyć też brytfanny z kratką.

Składniki:

1,5-2 kg kurczaka
70 g masła
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
pieprz
150 ml piwa

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 170*C z termoobiegiem lub 200*C bez termoobiegu (kurczak w brytfannie)
Kurczaka dokładnie osuszyć. Masło roztopić, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Gotową mieszanką masła i przypraw za pomocą pędzelka dokładnie wysmarować całego kurczaka.
Na podstawkę do pieczenia kurczaka wlać piwo, nadziać kurczaka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Kurczaka w brytfannie należy obracać co 30 min. Kurczaka piec 1,5- 2 godzin.
Podawać z ziemniakami lub kromką pieczywa.Smacznego!!!

Kurczak pieczony w całości
Kurczak pieczony w całości
Kurczak pieczony w całości

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!