Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji. Jest banalnie proste i z małej ilości składników. Myślę, że przekona Was do kuchni chińskiej.

 Składniki na 3 porcje:
200 g fileta drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 czerwona papryka
mała szczypta soli i białego pieprzu

1 średnia marchewka
1 szt białej części pora
2 łyżki oleju rzepakowego

1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
Sos: 
3 łyżki octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
3 łyżki wody
5 łyżek sosu sojowego jasnego
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
1 op. makaronu ryżowego lub ryż
1 łyżeczkę szczypiorku
sezam jasny
Przygotowanie:

Fileta z kurczaka kroimy w paski, solimy i pieprzymy. Obtaczamy mięso w jednej łyżce mąki ziemniaczanej. Czosnek pokroić w plasterki, imbir posiekać

Paprykę, marchewkę i por pokroić w cienkie paski. 
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na średnim ogniu ogniu przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką dodać drugą łyżkę oleju i włożyć kurczaka, zwiększyć ogień i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażał.
 Włożyć z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszać, a następnie wlać sos.
 Gotować jeszcze przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Wyłożyć danie na talerze, posypać szczypiorkiem, sezamem. Kurczak po chińsku dobrze smakuje z makaronem ryżowym lub ryżem.

Smacznego!!!

Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku
Polecam również kurczaka.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!