Lasagne warzywna

Lasagne warzywna pełna warzyw z sosem, makaronem i serem. Pyszna wegetariańska lasagne warzywna niczym nie odbiega od lasagne z mięsem. Ba! Dla mnie jest ona nawet smaczniejsza. 

Składniki na sos warzywny:

1 marchewka
1 cebula
150 g pieczarek

1 ząbek czosnku
1 cukinia
2 łyżki oliwy

1 papryka czerwona
1 łyżeczka ziół włoskich
600 ml passaty pomidorowej
200 g pomidorów
10 listków bazylii
1/2 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka cukru
12 płatów makaronu do lasagne

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej (nie płaskie i nie czubate)
500 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

200 g sera Gouda
100 g parmezanu

Przygotowanie:

Sos warzywny: Marchewkę, cukinię i pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Sery zetrzeć na tarce.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i podsmażyć aż się zeszkli, dodać warzywa i podsmażyć 5 minut, Dodać pokrojone pomidory, passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła włoskie, listki bazylii, sól, pieprz i cukier. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut.

Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło i zaraz dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć 15 sekund.

Energicznie mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dolewać zimne mleko. Mieszać tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i sok z cytryny.
Makaron lasagne podgotować w osolonej wodzie około 1 minutę następnie wyłożyć na talerz, ale nie nakładać na siebie bo się skleją.

Składanie lasagne: Naczynie posmarować masłem i wyłożyć trochę sosu warzywnego.

Następnie ułożyć podgotowane płaty makaronu, znów sos warzywny, tarty ser Gouda, następnie sos beszamelowy, rozkładać tak warstwami aż cały makaron będzie rozłożony a na ostatniej warstwie będzie tylko sos beszamelowy.
Z góry lasagne posypać startym parmezanem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Upieczoną lasagne posypać listkami bazylii.

Smacznego!!!Lasagne warzywna

Lasagne warzywna

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!