Makaron z krewetkami, suszonymi pomidorami i bazylią

Makaron z krewetkami, suszonymi pomidorami i bazylią to szybkie danie obiadowe. Aromatyczne krewetki w kremowym sosie smakują każdemu smakoszowi krewetek.
Składniki dla 3 osób:

200 g makaronu orecchiette lub innego rodzaju

300 g krewetek świeżych lub mrożonych

2 łyżki oleju

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

6 pomidorów suszonych z zalewy

8 listków bazylii

1/2 papryczki chilli

50 g sera mozzarella

2 łyżki soku z cytryny

250 ml śmietanki kremówki

1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki ryżowej+30 ml wody (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krewetki obrać z pancerzy. Makaron ugotować al dente. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę chilli pokroić w drobną kostkę. Pomidory suszone z zalewy oraz bazylię pokroić w paseczki. Mozzarellę zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, podsmażyć aż się zeszkli, dodać czosnek oraz papryczkę chili, krótko smażyć.

Następnie na patelnię dodać krewetki i smażyć aż zmienią kolor na różowy,  obu stron. Na patelnię wlać śmietankę, dodać startą mozzarellę, pomidory suszone oraz bazylię. Całość doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Sos gotować ok 10 min. Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać. Jeśli sos będzie wydawał się zbyt rzadki należy go zagęścić skrobią ziemniaczaną wymieszaną w 30 ml wody. Makaron z krewetkami posypać jeszcze posiekaną bazylią i podawać.

 

 

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze