Makaron z kurczakiem, porem i chrupiącym bekonem

Makaron z kurczakiem, porem i chrupiącym bekonem to przepyszne proste danie. Kurczak z aromatycznym sosie porowym, a całość posypana chrupiącym bekonem.
Składniki dla 3-4 osób:

6 plasterków boczku wędzonego parzonego

200 g makaronu spaghetti

300 g fileta z kurczaka

1 Por (jasnozielona cześć)

1 łyżka  oleju

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

150 ml bulionu (może być z kostki)

200 ml śmietanki 30% lub 18%

Sól

pieprz

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka tartego parmezanu

Dodatkowo:

natka pietruszki

Przygotowanie:

Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, ułożyć plasterki boczku tak aby każdy leżał swobodnie. Na średniej mocy palnika smażyć boczek z obu stron na złoty kolor. Boczek zdjąć z patelni na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzić i dopiero połamać na drobne kawałki.

Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. 

Fileta pokroić w drobną kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Dodać do mięsa mąkę ziemniaczana i wymieszać. Kurczaka podsmażyć na teflonowej patelni najlepiej z nieprzywierającą powłoką, inaczej mąka przypali się do dna. Pora pokroić na półksiężyce i dodać do kurczaka, całość krótko podsmażyć. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć 15 sęk. Zalać całość bulionem i śmietanką. Chwilę dusić aby sos zgęstniał. Doprawiać solą i pieprzem i dodać sok z cytryny. Dodać makaron, starty parmezan i całość wymieszać. Gotowe danie posypać natką pietruszki i kawałkami chrupiącego bekonu. 

 

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze