Malinowe monodesery

Malinowe monodesery to mus malinowy z delikatnym biszkoptem oblany elegancką błyszczącą polewą mirror glaze. Niezwykle pyszne i efektowne desery które zaskoczą niejednego gościa.
Składniki na 12 szt:

Biszkopt:

2 jajka

70 g drobnego cukru

60 g mąki pszennej typ 450

20 g mąki ziemniaczanej

Mus malinowy:

200 g białej czekolady+ 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %

10 g żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody

250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

50 g mrożonych malin

Polewa lustrzana:

200 ml słodzonego mleka skondensowanego

300 g cukru

150 ml wody

350 g białej czekolady

18 g żelatyny+ 125 ml wody

barwnik spożywczy w żelu (u mnie biały i różowy)

Do dekoracji:

starta biała czekolada

50 g białej czekolady+ maliny liofilizowane

Przygotowanie:

Spód: Formę o wym: 24×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165*C góra- dół.

Żółtka oddzielić od białek.

Do misy miksera wylać białka i ubijać na najwyższych obrotach miksera na sztywno trwa to do 2 minut. Uważać aby nie przebić białek, czyli aby nie zaczęły powstawać grudki.
Do białek dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Kiedy cukier cały zostanie już dodany, dodać żółtka jedno po drugim, ubijając do połączenia. Na samym końcu dodać przesiane przez sitko mąki i wymieszać szpatułką bardzo delikatnie lecz dokładnie. Piec przez około 10-12 min.

Biszkopt wystudzić i zdjąć z niego papier. Następnie wycinać krążki o średnicy 6 cm. Odłożyć na bok.

Mus malinowy: Do przygotowania monodeserów będzie potrzebna forma w kształcie półkuli o średnicy 6,5 cm.

Żelatynę zalać wodą i odstawić aż napęcznieje na około 10 min. Czekoladę białą połamać, zalać śmietanką i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej aż będzie płynna. Czekolady nie podgrzewać zbyt długo w przeciwnym razie się zwarzy. Napęczniałą żelatynę również rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej tak aby była płynna. Do rozpuszczonej, jeszcze gorącej czekolady dodać płynną żelatynę i wymieszać dokładnie. Lekko przestudzić

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dodać roztopioną czekoladę z żelatyną cały czas miksując tylko do połączenia. Na sam koniec dodać pokruszone na drobne kawałki mrożone maliny. Trzeba działać szybko i zdecydowanie ponieważ mus szybko tężeje. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z prostą tylką lub odciętym rogiem rękawa i wysikać mus prawie do całkowitego wypełnienia półkuli. Na mus ułożyć krążki biszkoptu i przycisnąć.

Formy włożyć do zamrażalnika na całą noc.

Dekoracja: Białą czekoladę roztopić i przelać do rękawa cukierniczego z bardzo małym otworem. Wyciskać fantazyjne kółka o średnicy 2-3 cm a następnie posypać pokruszonymi malinami liofilizowanymi. Włożyć na 30 min do zamrażalnika.

Polewa lustrzana: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na ok 10 min. W garnku umieścić wodę i cukier. gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Zalać czekoladę i dokładnie wymieszać aż całości się rozpuści. Na samym końcu dodać mleko skondensowane o barwniki. Wymieszać. Całość można zmiksować blenderem a następnie przelać przez gęste sito aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.  Polewę należy wystudzić do temperatury pomiędzy 30-35*C.

Zamrożone półkule należy ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na kratce, pod kratką ustawić tacę lub pojemnik w który będzie ściekał nadmiar polewy. Polewać powoli każdą półkulę od samego czubka dokładnie ku zewnętrznej stronie. Ja polewałam moje desery dwa razy aby kolor był intensywniejszy. Ostrożnie podnieść szpatułką deser wyrównując resztę zastygniętej glazury z dołu. Brzegi obtoczyć w tartej czekoladzie białej. Na czubek ułożyć krążki z białej czekolady.

Desery są gotowe do jedzenia po około 40 min kiedy całkowicie w środku odtają.

 

Zapraszam na Instagram tam pokazane jak przygotować taki deser
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!