Malinowe monodesery
Malinowe monodesery to mus malinowy z delikatnym biszkoptem oblany elegancką błyszczącą polewą mirror glaze. Niezwykle pyszne i efektowne desery które zaskoczą niejednego gościa.
Składniki na 12 szt:
Biszkopt:
2 jajka
70 g drobnego cukru
60 g mąki pszennej typ 450
20 g mąki ziemniaczanej
Mus malinowy:
200 g białej czekolady+ 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
10 g żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
50 g mrożonych malin
Polewa lustrzana:
200 ml słodzonego mleka skondensowanego
300 g cukru
150 ml wody
350 g białej czekolady
18 g żelatyny+ 125 ml wody
barwnik spożywczy w żelu (u mnie biały i różowy)
Do dekoracji:
starta biała czekolada
50 g białej czekolady+ maliny liofilizowane
Przygotowanie:
Spód: Formę o wym: 24×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165*C góra- dół.
Żółtka oddzielić od białek.
Do misy miksera wylać białka i ubijać na najwyższych obrotach miksera na sztywno trwa to do 2 minut. Uważać aby nie przebić białek, czyli aby nie zaczęły powstawać grudki.
Do białek dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Kiedy cukier cały zostanie już dodany, dodać żółtka jedno po drugim, ubijając do połączenia. Na samym końcu dodać przesiane przez sitko mąki i wymieszać szpatułką bardzo delikatnie lecz dokładnie. Piec przez około 10-12 min.
Biszkopt wystudzić i zdjąć z niego papier. Następnie wycinać krążki o średnicy 6 cm. Odłożyć na bok.
Mus malinowy: Do przygotowania monodeserów będzie potrzebna forma w kształcie półkuli o średnicy 6,5 cm.
Żelatynę zalać wodą i odstawić aż napęcznieje na około 10 min. Czekoladę białą połamać, zalać śmietanką i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej aż będzie płynna. Czekolady nie podgrzewać zbyt długo w przeciwnym razie się zwarzy. Napęczniałą żelatynę również rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej tak aby była płynna. Do rozpuszczonej, jeszcze gorącej czekolady dodać płynną żelatynę i wymieszać dokładnie. Lekko przestudzić
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dodać roztopioną czekoladę z żelatyną cały czas miksując tylko do połączenia. Na sam koniec dodać pokruszone na drobne kawałki mrożone maliny. Trzeba działać szybko i zdecydowanie ponieważ mus szybko tężeje. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z prostą tylką lub odciętym rogiem rękawa i wysikać mus prawie do całkowitego wypełnienia półkuli. Na mus ułożyć krążki biszkoptu i przycisnąć.
Formy włożyć do zamrażalnika na całą noc.
Dekoracja: Białą czekoladę roztopić i przelać do rękawa cukierniczego z bardzo małym otworem. Wyciskać fantazyjne kółka o średnicy 2-3 cm a następnie posypać pokruszonymi malinami liofilizowanymi. Włożyć na 30 min do zamrażalnika.
Polewa lustrzana: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na ok 10 min. W garnku umieścić wodę i cukier. gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Zalać czekoladę i dokładnie wymieszać aż całości się rozpuści. Na samym końcu dodać mleko skondensowane o barwniki. Wymieszać. Całość można zmiksować blenderem a następnie przelać przez gęste sito aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Polewę należy wystudzić do temperatury pomiędzy 30-35*C.
Zamrożone półkule należy ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na kratce, pod kratką ustawić tacę lub pojemnik w który będzie ściekał nadmiar polewy. Polewać powoli każdą półkulę od samego czubka dokładnie ku zewnętrznej stronie. Ja polewałam moje desery dwa razy aby kolor był intensywniejszy. Ostrożnie podnieść szpatułką deser wyrównując resztę zastygniętej glazury z dołu. Brzegi obtoczyć w tartej czekoladzie białej. Na czubek ułożyć krążki z białej czekolady.
Desery są gotowe do jedzenia po około 40 min kiedy całkowicie w środku odtają.
10 komentarzy
Monka
Witam, czy takie desery trzeba odrazu zjeść? Jeżeli nie to jak najlepiej je przechowywać?
Monika Molecka
Ta, .można je przechowywać nic się nie rozpadnie
Mikrobek
Mam pytanie, czy żelatyna „nie zwali-rozejdzie się” przez mrożenie. Zawsze byłam uczona, że żelatyny nie wolno mrozić
Monika Molecka
Nie nic się nie stanie
Paulina
Czy można użyć innych owoców zamiast malin ?
Monika Molecka
Można użyć innych owoców, ale ważne aby zgadzała się gramatura płynów
Mona
Witam. Jakiej firmy biała czekoladę Pani używa bo wiem że się różnią składem i może nie wyjść taka nauczkę miałam robiąc drip kolorowy.
Pozdrawiam
Monika Molecka
Zwykłą z Lidla
Iza
Witam,
Czy półkule można wykonać np. W środę, zamrozić w formie i zrobić polewę i dekorację w sobotę/niedzielę. Czy to nie będzie za długo w zamrażalniku ?
Pozdrawiam serdecznie
Monika Molecka
Witam,
tak można zrobić wcześniej