Maliny w syropie

Maliny w syropie są idealne do owsianki, zimowych herbat czy nawet kaszki. Owoce w całości świetnie sprawdzą się również do naleśników czy placuszków. Polecam zrobić kilka słoiczków na zimę.
Składniki:

1 kg świeżych malin

1 kg cukru

1 szklanka wody

Przygotowanie:

Maliny przebrać i usunąć zepsute owoce. Owoce przepłukać na sitku i pozostawić do odsączenia.

Małe słoiczki umyć i wyparzyć najlepiej w zmywarce. Do każdego słoiczka włożyć owoce do pełna.

Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować na średnim ogniu mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści.

Tak przygotowanym syropem zalać maliny w słoikach do 1/2 wysokości.

Słoiki zakręcić.

Na dno dużego garnka włożyć bawełnianą ściereczkę i ułożyć słoiki. Do garnka wlać zimnej wody do 3/4 wysokości i gotować słoiki pod przykryciem przez ok 20 min od zagotowania.

Maliny w syropie przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez całą zimę.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

8 komentarzy

  • Basia

    Zrobiłam wszystko wg przepisu i na dnie słoików cukier uległ ponownej krystalizacji. Spodziewałam się innego efektu.

  • Żaneta

    Zrobiłam dokładnie według przepisu i również na dnie został nie rozpuszczony syrop.. od czego to zależy ? I czy takie maliny się nie popsują ?

  • Madzia

    Te maliny są świetne. Zrobiłam w tamtym roku i w tym roku robię znowu. Ich wadą jest to, że za szybko znikają 😂 Przepyszne

  • Dorota

    Zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu, na dnie słoików, już po pasteryzowaniu, zostalo sporo jakby nierozpuszcoznego syropu. Czy jest szansa, ze to się jakoś rozpuści? Słoiki ostygły już, a ten syrop nadal został 🙁