Maliny w syropie
Maliny w syropie są idealne do owsianki, zimowych herbat czy nawet kaszki. Owoce w całości świetnie sprawdzą się również do naleśników czy placuszków. Polecam zrobić kilka słoiczków na zimę.
Składniki:
1 kg świeżych malin
1 kg cukru
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Maliny przebrać i usunąć zepsute owoce. Owoce przepłukać na sitku i pozostawić do odsączenia.
Małe słoiczki umyć i wyparzyć najlepiej w zmywarce. Do każdego słoiczka włożyć owoce do pełna.
Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować na średnim ogniu mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści.
Tak przygotowanym syropem zalać maliny w słoikach do 1/2 wysokości.
Słoiki zakręcić.
Na dno dużego garnka włożyć bawełnianą ściereczkę i ułożyć słoiki. Do garnka wlać zimnej wody do 3/4 wysokości i gotować słoiki pod przykryciem przez ok 20 min od zagotowania.
Maliny w syropie przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez całą zimę.
8 komentarzy
Asia
A czy można użyć malin zamrożonych. Oczywiście po rozmrożeniu.
Basia
Zrobiłam wszystko wg przepisu i na dnie słoików cukier uległ ponownej krystalizacji. Spodziewałam się innego efektu.
Monika Molecka
Cukier po czasie się rozpuści i nie jest to błąd przepisu
Żaneta
Zrobiłam dokładnie według przepisu i również na dnie został nie rozpuszczony syrop.. od czego to zależy ? I czy takie maliny się nie popsują ?
Monika Molecka
Cukier po czasie się rozpuści. Nie jeśli zostały zapasteryzowane
Madzia
Te maliny są świetne. Zrobiłam w tamtym roku i w tym roku robię znowu. Ich wadą jest to, że za szybko znikają 😂 Przepyszne
Joanna
Ile słoików wyjdzie z takiej ilości?
Dorota
Zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu, na dnie słoików, już po pasteryzowaniu, zostalo sporo jakby nierozpuszcoznego syropu. Czy jest szansa, ze to się jakoś rozpuści? Słoiki ostygły już, a ten syrop nadal został 🙁