Mini tarty z fetą, szpinakiem i pomidorem

Mini tarty z fetą, szpinakiem i pomidorem to świetna propozycja na przystawkę, przekąskę i jako fingerfood na spotkania ze znajomymi.
Składniki na 15 szt:

1 płat ciasta francuskiego (375g)

200 g sera feta

100 g sera pleśniowego blue

200 g świeżego szpinaku

2 pomidory

2 łyżki oleju z ziołami Kujawski pomidor, oregano, cebula

świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

sezam jasny

żółtko+ 1 łyżka mleka

świeże listki oregano

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami i dodać szpinak. Smażyć do czasu aż zwiędnie a następnie posiekać bardzo drobno. Posiekany szpinak przełożyć na talerz i dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy blue oraz rozgnieciony widelcem ser feta, całość doprawić pieprzem. Soli już nie trzeba ponieważ sery są słone.

Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki.

Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. U mnie 9×9 cm. Każdy kwadrat naciąć 0,5 cm od brzegu lekko nożem a następnie brzeg posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

Na środek ciasta francuskiego nałożyć po 1 łyżce nadzienia i ułożyć po plasterku pomidora. Brzegi posypać jasnym sezamem.

Tak przygotowane tarty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 200*C góra- dół piekarnika i piec ok 20 min. Po wyjęciu udekorować listkami świeżego oregano.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze