Mocno czekoladowe ciasto z kawałkami truskawek z bitą śmietaną

Nie ma lepszego połączenie niż czekolada, truskawki i śmietana. Te smaki tak się razem uzupełniają, że na jednym kawałku ciasta się nie skończy. Do ciasta dodajemy roztopioną czekoladę, dzięki czemu ciasto jest niezwykle wilgotne. 

 

 Składniki na formę o śr. 20cm:

Ciasto czekoladowe:
 100 g gorzkiej czekolady
125 g miękkiego masła
100 g cukru drobnego 
2 jajka
175 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml mleka
1 łyżka kakao
200 g świeżych truskawek 
Śmietana:
200 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 usztywniacz do śmietany (opcjonalnie)
Do dekoracji:
Tarta czekolada
kilka truskawek

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w miseczce, najlepiej metalowej. Miskę umieścić nad gotującą się wodą i roztopić czekoladę nad kąpielą wodną. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę z proszkiem wymieszać i przesiać przez sitko. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki,następnie pokroić na malutkie kawałki. 
Piekarnik nagrzać do 180*C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
W misie miksera ubić miękkie masło razem z cukrem do momentu aż znacznie zjaśnieje i będzie puszyste. Nadal ubijając dodawać po jednym jajku. 
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. mleko, kakao, i roztopioną czekoladę. Całość dokładnie zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone truskawki i wymieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180*C przez 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić a następnie delikatnie oddzielić od formy za pomocą noża.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem i usztywniaczem. 
Wyłożyć na wierzch ciasta. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek i posypać startą czekoladą. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz