Mój pierwszy raz… z sushi

Z sushi miałam do czynienia po raz pierwszy. Od dawna chciałam spróbować sushi z prawdziwego zdarzenia, ale sam fakt, że znajduje się w nim surowa ryba skutecznie zniechęcała mnie do skosztowania.
 Znalazłam więc inne rozwiązanie. Dzięki uprzejmości sklepu Kuchnie Świata, mogłam przygotować sushi samodzielnie i zwinąć rolki w takie kombinacji i z takimi dodatkami, z którymi najbardziej będzie odpowiadało. 
W sklepie internetowym Kuchnie Świata mamy do wyboru 3 zestawy do robienia sushi, zielony, srebrny i złoty. Ja posiadam zestaw srebrny w którym znajduje się wszystko co jest potrzebne do wykonania sushi, oprócz oczywiście warzyw i ryb. 
Składa się z:
-Ryż Okomesan 1kg
– Zaprawa do ryżu Mizkan 355ml
– Glony Nori Silver 50 arkuszy 
– Imbir marynowany Sushi Gari biały 180g
– Imbir marynowany Amazu Shoga różowy 180g
– Chrzan Wasabi łagodny, tuba (pasta) 43g
– Sos sojowy Kikkoman dispenser (dozownik) 150ml
– Rzodkiew marynowana Tokyo Takuan w paskach 400g
– Sezam biały 200g
– Sezam czarny Irigoma Kuro 100g
– Pałeczki bambusowe w kopertach 21cm 10 par
– Mata bambusowa do sushi profesjonalna 27x27cm 
Cena zestawu to koszt: 94,90zł
Link do zestawu (tutaj)

A teraz czas na przepis na moje sushi 

 Składniki na 5 rolek:

250g ryżu do sushi
3 łyżki zaprawy do ryżu Mizkan
5 arkuszy glonów Nori
chrzan Wasabi (pasta)
Rzodkiew marynowana Tokyo Takuan w paskach
kilka paluszków krabowych
łososia pieczonego
kilka krewetek gotowanych
serek kremowy Almette
1/2 avocado
1/2 ogórka zielonego
kilka listków sałaty rzymskiej
mata babmbusowa do zwijania

do podania
-sos sojowy 

-imbir marynowany

Przygotowanie:

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. 
Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda).
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. 
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy zaprawą do ryżu i zostawiamy do ostygnięcia.

Na macie bambusowej rozkładamy Nori błyszczącą stroną w dół. Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei. Uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Ryż po środku smarujemy cienko serkiem Almette, układamy wybrane przez nas składniki( najlepiej smakuje z 3 składnikami). Następnie, bierzemy na palec niedużo wasabi i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu).
Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
ostrym nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz). Jest możliwy praktycznie nieograniczony dobór pasujących do siebie składników tworzących smaczne zestawy.

*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!