Nadziewane naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

Uwielbiam te naleśniki bo możemy do środka włożyć obojętnie jakie warzywa i z mięsem możemy pokombinować. Ja miała mięso mielone z indyka, ale równie dobrze może być kurczak pokrojony w kostkę lub mięso mielone wieprzowo- wołowe.

Składniki ok 12 szt:

Naleśniki:
200g mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
 szczypta soli
Nadzienie:
500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
2 łyżki oliwy
1 brokuł 
4 płaty papryki konserwowej lub świeżej
1 mała puszka groszku konserwowego 140g
1 mała cebula
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz
50g sera żółtego, tartego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej, ziemniaczanej lub ryżowej
Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów
1 łyżka masła
1/2 cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
50 ml śmietanki kremówki 30%+ 1 łyżeczka mąki pszennej, kukurydzianej lub ryżowej
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Tylko do połączenia składników.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
 Brokuł podzielić na bardzo małe różyczki. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i dodać brokuł. Gotować około minutę i odcedzić. Przelać zimną wodą i odstawić. 
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekaną drobno cebulkę. Podsmażyć i zaraz dodać mięso mielone. Smażyć ciągle mieszając, następnie dodać podgotowane brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę konserwową. Dodać sos sojowy, kurkumę, oregano. Całość wymieszać i podsmażyć jeszcze 5 min. Farsz przełożyć do miski i dodać odsączony groszek konserwowy, starty ser żółty i mąkę kukurydzianą. Całość dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną bardzo drobno cebulkę. Kiedy cebulka będzie już prawie złota dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć, dosłownie 30 sek. 
Dodać pomidory z puszki, sól, cukier, pieprz i gotować około 15-20 min. Całość zmiksować blenderem , dodać śmietankę w której rozmieszana jest 1 łyżeczką mąki, wymieszać i ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 
Na każdym naleśniku układać po 1-2 łyżce farszu, zawijać jak krokiety. Układać w naczyniu żaroodpornym (na dno wylać trochę sosu pomidorowego, żeby naleśniki się nie przypaliły).
Całość zalać sosem pomidorowym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 30-40 min-10 min przed końcem posypać tartym żółtym serem (opcjonalnie)

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!