Naleśniki z palonym masłem, z serem i owocami

Dla mnie taki obiad to tak jakby jeść deser w trakcie obiadu. Ale Ja uwielbiam naleśniki z serem. Dziś do sera wmieszałam owoce leśne tj. borówki, maliny, jeżyny. Kiedy podsmażyłam je na patelni smak ciepłych owoców był nieziemski.

 Składniki na 6-7 sztuk:

Ciasto:
50 g masła
150g mąki
2 jajka
1 łyżka oleju
250 ml mleka
1 szczypta soli
Nadzienie:
400 g sera twarogowego
100 g mascarpone
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu
2 łyżki miodu, ksylitolu lub cukru
200 g owoców świeżych ( 100g borówek, 50 g malin, 50 g jeżyn)
Dodatkowo:
klarowane masło, do smażenia
bita śmietana, owoce, do dekoracji
cukier puder

Przygotowanie:

Masło roztopić w garnku aż do momentu aż zacznie zmieniać kolor na brązowy. ODstawić do wystudzenia.
Do miski wsypać mąkę i dodać jajka, mleko, masło, olej i szczyptę soli. Całość wymieszać mikserem tylko do połączenia składników. Ciasto odstawić na 30 minut.
Ser twarogowy, mascarpone, posiekaną miętę, miód, żółtko i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Dodać umyte i osuszone owoce i delikatnie wmieszać je w masę serową.
Patelnię do naleśników natłuścić olejem, nadmiar zetrzeć ręcznikiem papierowym. Nalewać porcję ciasta naleśnikowego i smażyć z obu stron.
Na środek każdego naleśnika nałożyć nadzienie serowo-owocowe i zawinąć brzegi ku środkowi, następnie zwinąć jak roladę.
Gotowe naleśniki podsmażyć na klarowanym maśle na złoto z każdej strony.
Podawać oprószone cukrem pudrem, z kleksem bitej śmietany i owocami.
Przepis ten bierze udział w konkursie Durszlaka Manufaktura Wielkopolska.
W sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl możecie zrobić zakupy online i otrzymacie 10 % rabatu na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r

Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!