Oleje tłoczone na zimno

Oleje tłoczone na zimno to przykład produktów zdrowych i naturalnych.Mogą

Oleje tłoczone na zimno, nie są poddawane procesowi oczyszczania (rafinacji), dlatego mogą zawierać niekorzystne pod względem jakościowym i zdrowotnym związki. Z tego właśnie powodu, przy produkcji olejów tłoczonych na zimno, kluczowy jest dobór odpowiednich nasion i pestek, bo ma to ogromny wpływ na jakość wytłoczonego oleju. Kujawski bardzo dba o jakość produktu dlatego kontroluje surowiec z jakiego powstaje jak i gotowy produkt.

Oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia ani obróbki termicznej. Świetnie sprawdzą się jako pełnowartościowy dodatek do sałatek, do sosów, dressingów a także wykańczania ciepłych dań już na talerzu – jak risotto, kaszotto, pierogi itp. Olej lniany tradycyjnie wykorzystuje się na przykład do śledzi. Oleje naturalne wzbogacają również smak pieczywa kiedy zrezygnujemy z masła można posmarować olejem.

Oleje z rodziny Kujawski są dla tych, którzy chcą jeść naturalnie, zdrowo i smacznie.

 

W skład linii olejów tłoczonych na zimno wchodzą:
Olej lniany:

Jest  najbogatszym olejem zawierającym kwasy omega-3 i ma go przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.

Jest jedynym olejem roślinnym, który zawiera w swoim składzie ponad 50% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które do organizmu dostarczane muszą być z pożywieniem.

Te nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i dzięki temu wspierają zdrowie układu sercowo naczyniowego.

Nie powinno się smażyć na oleju lnianym ani gotować czy podgrzewać.

Olej lniany ma bardzo szerokie zastosowanie, m.in.: jako dodatek do sałatek, do koktajlów czy surówek oraz wszelkich potraw na zimno. Olej lniany charakteryzuje się wyrazistym zapachem i smakiem ziaren lnu.

Oleje tłoczone na zimno należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (nie powinny stać na przykład na nasłonecznionym parapecie, czy przy grzejniku). Jedynie olej lniany, ze względu na szczególnie wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów omega-3 i niższą stabilność zaleca się po otwarciu trzymać w lodówce. Zamknięty olej lniany – na przykład w sklepie, może być bezpiecznie przechowywane w temperaturze otoczenia.

 

Stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a jego dodatkowym walorem jest smak delikatnie prażonych pestek dyni.

Jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których wyższe spożycie zalecane jest kosztem tłuszczów nasyconych.

Olej z pestek dyni stosuje się na zimno, jako dodatek do chleba, makaronów, warzyw, sera białego, gotowanych jajek, a także sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia. Ma bardzo aromatyczny smak i orzechowy zapach. Świetnie komponuje się także z deserami.

 

Olej rzepakowy:

Olej rzepakowy tłoczny na zimno wnosi bardzo wiele do codziennej diety ponieważ jest bogatym źródłem witamin K i E, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Spośród innych olejów, jest uznany za wyjątkowo korzystny dla naszego organizmu ponieważ jest bardzo dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, zawiera ich nawet 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Olej rzepakowy jest również źródłem wielu prozdrowotnych substancji jak sterole roślinne, witaminy E i K oraz prowitamina A.

Ma piękny złocisty kolor i unikalny smak. Olej ten powinien być używany wyłącznie do potraw podawanych na zimno np. do surówek, sałatek, dipów, sosów na zimno, zup.

 

Olej słonecznikowy:

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno stanowi dla ludzkiego organizmu cenne źródło witaminy E.

Zawiera w swoim składzie najwięcej wielonienasyconego kwasu linolowego z rodziny omega-6. Według naukowców zalecany stosunek kwasu omega-6 do omega-3 powinien wynosić ok. 1:4-5., dlatego stosując olej słonecznikowy, warto urozmaicać dietę również o inne źródła tłuszczów roślinnych.

Jego cechy szczególne to ponadto wyraźny smak ziaren oraz intensywny złocisty kolor. Olej słonecznikowy przeznaczony jest do stosowania na zimno. Nie wolno go podgrzewać, gdyż wówczas traci wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Świetnie smakuje w surówkach i sałatkach a także jako składnik sosów na zimno czy past.

Olej z ostropestu:

Ostropest plamisty jest to roślina pochodząca z Azji, Afryki i ciepłych regionów Europy.
Olej z ostropestu tłoczony na zimno jest uznany jako jeden z ważniejszych przetworów powstałych na bazie tej rośliny. To źródło naturalnych składników odżywczych, w tym cennego kwasu omega-6 i witaminy E, której w 100 g jest aż 48 mg. Olej z ostropestu stosuje się wyłącznie na zimno. Jest idealny do sałatek, past kanapkowych, wzbogacania koktajli owocowo-warzywnych oraz do wykańczania gorących potraw mięsnych i warzywnych.

 

Pasta z awokado, fetą i olejem lnianym:
Składniki:

1 szt dojrzałego awokado

60 g sera feta

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka musztardy

25 ml oleju lnianego na zimno

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Dojrzałe awokado umyć, przekroić na pół usunąć pestkę i obrać.

Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, pokruszony ser feta oraz pozostałe składniki.

Pastę wymieszać dokładnie i schłodzić w lodówce. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie z ugotowanym jajkiem.

 

*wpis powstał we współpracy z marką Kujawski

Przypisy i fragmenty:

http://kujawski.pl/produkty/kujawski-tloczony-na-zimno/

https://poznajsienatluszczach.pl/2017/09/13/rosliny-oleiste/

https://poznajsienatluszczach.pl/2016/12/02/olej-z-pestek-dyni/

https://poznajsienatluszczach.pl/2019/08/16/olej-ostropestu-plamistego-wlasciwosci-zastosowanie/

https://poznajsienatluszczach.pl/2017/09/13/rosliny-oleiste/ 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!