Owsianka marchewkowa

Ta owsianka jest naprawdę rewelacyjna. Dla fanów ciasta marchewkowego i przypraw piernikowych

 

Składniki:

150ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
150ml wody
1 marchewka
1 łyżka rodzynek
3 suszone morele
1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/4 łyżeczki cynamonu
40g płatków górskich owsianych
1/2 łyżki nasion chia
Płatki migdałów
Opcjonalnie: miód do osłodzenia choć marchewka sama w sobie daje słodycz.

 Przygotowanie:

Mleko, wodę, rodzynki, cynamon, przyprawę piernikową oraz pokrojone w mniejsze kawałki morele wkładamy do garnka i na średnim ogniu zagotowujemy. Obieramy marchewkę i polowe ścieramy na dużych oczkach a połowę na drobnych oczkach. Dodajemy do garnka i gotujemy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy płatki owsiane i nasiona chia. Gotujemy ok 8 min., mieszając od czasu do czasu. Kiedy owsianka już zgęstnieje rozkładamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałów i polewamy miodem.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Wanda

    Marchewkowa owsianka z przyprawą piernikową? Pierwszy raz spotykam się z takim wydaniem mojego ulubionego śniadania. Ja zwykle przygotowuję ją w sposób tradycyjny z łatwo dostępnymi dodatkami – owocami, rodzynkami czy skórką pomarańczową. Muszę przyznać, że jestem bardzo zaintrygowana twoim przepisem i z miłą chęcią go przetestuję. Na zdjęciach owsianka wygląda bardzo apetycznie i pewnie tak smakuje.