Paluchy czosnkowe z serem
Paluchy czosnkowe z serem to fajna przekąska lub dodatek do zup.
Ciasto na pizzę, z masłem czosnkowym i serem. Poskręcane i upieczone. Rewelacyjnie smakują na ciepło ale super też na zimno.
Składniki na ok. 15-20 szt.
Masło czosnkowe:
Dodatkowo:
100 g sera żółtego
Przygotowanie:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać szczyptę cukru.
Mąkę przesiać, dodać rozmieszane drożdże oraz resztę składników.
Zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia przez około 40 min.
Miękkie masło wymieszać z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Piekarnik nagrzać do 220*C.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
Masło rozsmarować na całej powierzchni, następnie posypać tartym serem.
Ciasto pociąć na 1-2 cm, następnie zwinąć na pół i skręcić na 2 razy z każdej strony.
Tak skręcone paluchy czosnkowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 min aż uzyskają złoty kolor .
Smacznego!!!
2 komentarze
Nika
Czy mozna takienpaluchy przygotowac wczesniej, i zamrozic w nieupieczonej jeszcze postaci? Potrzebuje zrobic cos w tym stylu na chrzciny, nie mam czadu rano na dlugie wyrastanie i formowanie, chvialabym tylko „wzucic do pieca i gotowe” da sie ?
Łucja
Pyszne chrupiące super smakują z zupka krem .Polecam.