Panna cotta z brzoskwiniami
Panna cotta z brzoskwiniami to przepyszny deser na bazie panna cotty z białą czekoladą oraz warstwy z galaretką i brzoskwiniami. Świetne połączenie.
Składniki na 8 szt po 200 ml:
Warstwa brzoskwiniowa:
260 g brzoskwiń z puszki
1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa+ 300 ml wody
Panna cotta:
2 płaskie łyżeczki żelatyny
250 ml mleka
70 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
100 g czekolady białej
30 g cukru
250 g mascarpone
Dodatkowo:
3 brzoskwinie z puszki
listki mięty
posiekane pistacje
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, wystudzić. Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree. Połączyć wystudzoną galaretkę z puree z brzoskwiń i wymieszać. Odstawić do lodówki do momentu aż prawie zacznie tężeć.
Pojemniczki ustawić po skosie, najlepiej w formie do pieczenia muffinek i wlać tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Wstawić formę do lodówki do całkowitego stężenia.
Mleko, śmietankę i cukier podgrzać ( nie gotować) na bardzo małym ogniu. Dodać pastę z wanilii a jeśli używasz laski wanilii to przekrawamy ją i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Następnie dodać czekoladę oraz mascarpone. Całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek, można krótko zmiksować blenderem. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek ze stężoną galaretką z brzoskwiniami.
Gotowy deser udekorować pokrojonymi brzoskwiniami i listkami mięty oraz posiekanymi brzoskwiniami.
8 komentarzy
Marta
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, Ale ile tej wody użyć ?
Iwona
Właśnie je zrobiłam na komunię córki. Wyglądają przepięknie. Nie mogę sie doczekać kiedy je posmakuje.
Zrobiłam 2,5 dnia wcześniej. Mam nadzieję, ze nie za szybko.
Anty
A czemu dajemy posikane pistacje?
Magda
Czy te zblendowane brzoskwinie można połączyć ze śmietanka i zrobić mus do tortu?
Dorota
Czy czekoladę i mascarpone dodajemy do ciepłego mleka?
Sandra
Czy mogę zrobić panna cotte dzień przed impreza? 🙂 pozdrawiam
Monika Molecka
Nawet 2 dni przed
Marta
Według mnie w przepisie jest za dużo mleka. Zrobiłam już drugi raz z proporcji i nie chce mi zastygnąć 🙁