Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami świetnie pasuje do barszczu wigilijnego. Może być to jedno z 12 dań na wigilijnym stole. Drożdżowe paszteciki możemy zrobić dzień wcześniej i odgrzać w naczyniu żaroodpornym wstawionym na ok 10 min do nagrzanego piekarnika. Przepis na ciasto drożdżowe zaczerpnęłam z bloga: https://www.kwestiasmaku.com/

Składniki: 

Ciasto:
3 żółtka
100 g masła, bardzo miękkiego
35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant)
1 łyżka cukru
250 ml ciepłego mleka
350 g mąki pszennej, np. tortowej
3/4 łyżeczki soli
 Dodatkowo:

żółtko + 1 łyżka mleka
do posypania, np. czarnuszka, sezam
Nadzienie:

50g suszonych grzybów
500g kapusty kiszonej
1 szt cebula szalotka
100g masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 – 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.
W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera.
Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3 – 5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).
Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
 

Grzyby suszone wsypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, uważając żeby grzyby po zagotowaniu nie wykipiały. Kapustę włożyć do małego garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, jeśli kapusta jest zbyt kwaśna po zagotowaniu wodę odlać i zalać kapustę świeżą wodą, wtedy gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i dokładnie wycisnąć z kapusty resztę wody. 
Grzyby po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. 

Kapustę i grzyby bardzo drobno posiekać. Szalotkę posiekać. Na patelni roztopić masło i dodać cebulkę. Delikatnie zeszklić cebulkę, nie smażyć. Dodać do posiekanej kapusty  i grzybów. Doprawić solą i pieprzem.

Zawijanie:

Wyjąć ciasto na stolnicę, chwilę zagnieść i uformować kulę. Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm).
Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia.

 Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce.
Ostrym nożem pokroić 5 cm kawałki  i rozłożyć na blaszce zachowując odstęp.

Posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypać kminkiem, czarnuszką, sezamem lub siemieniem lnianym. Odstawić na około 1/2 godziny. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni C.
Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!