Pasztet pieczony

Pieczony pasztet idealnie pasuje na świąteczny stół. Jest kremowy i delikatny. Świetnie smakuje z konfiturą z żurawiny.

Składniki na 2-3 foremki 30×10:

500 g surowego boczku lub podgardla

500 g mięsa z biodrówki lub szynki

500 g mięsa z kurczaka

500 g mięsa z indyka lub królika

300 g wątroby

3 czerstwe bułki 

5 jajek

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

1 marchewka

1/3 korzenia selera

1 pietruszka 1 cebula

4 ziela angielskie

4 liście laurowe

bułka tarta

 olej, do posmarowania formy

Przygotowanie: 

Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka (oprócz wątróbki), zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu 2 godz. Dodać obraną marchewkę, seler, pietruszkę, opieczoną cebulę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe. Pod koniec gotowania włożyć do garnka wątrobę i gotować jeszcze ok. 20 min. Wszystkie rodzaje mięsa wyłożyć za pomocą łyżki cedzakowej do miski i wystudzić. Wywaru nie wylewać. W wywarze namoczyć bułki.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

 Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa wraz z odciśniętymi bułkami i ugotowaną marchewką. Mięso przełożyć do miski i utrzeć , dodając wywar, sól, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

 Z białek ubić pianę, połączyć ją delikatnie z mięsem. Masę wyłożyć do wąskich foremek (keksówek) wysmarowanych olejem i posypanych tartą bułką. Na wierzchu ułożyć liście laurowe. Piec w temperaturze 180 °C. ok. 1 godz.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!