Pasztet pieczony
Pieczony pasztet idealnie pasuje na świąteczny stół. Jest kremowy i delikatny. Świetnie smakuje z konfiturą z żurawiny.
Składniki na 2-3 foremki 30×10:
500 g surowego boczku lub podgardla
500 g mięsa z biodrówki lub szynki
500 g mięsa z kurczaka
500 g mięsa z indyka lub królika
300 g wątroby
3 czerstwe bułki
5 jajek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
1 marchewka
1/3 korzenia selera
1 pietruszka 1 cebula
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
bułka tarta
olej, do posmarowania formy
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka (oprócz wątróbki), zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu 2 godz. Dodać obraną marchewkę, seler, pietruszkę, opieczoną cebulę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe. Pod koniec gotowania włożyć do garnka wątrobę i gotować jeszcze ok. 20 min. Wszystkie rodzaje mięsa wyłożyć za pomocą łyżki cedzakowej do miski i wystudzić. Wywaru nie wylewać. W wywarze namoczyć bułki.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa wraz z odciśniętymi bułkami i ugotowaną marchewką. Mięso przełożyć do miski i utrzeć , dodając wywar, żółtka, sól, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Z białek ubić pianę, połączyć ją delikatnie z mięsem. Masę wyłożyć do wąskich foremek (keksówek) wysmarowanych olejem i posypanych tartą bułką. Na wierzchu ułożyć liście laurowe. Piec w temperaturze 180 °C. ok. 1 godz.
9 komentarzy
Mery
Czy można pominąć wątróbkę w przepisie?
Monika Molecka
raczej nie powinno się nic pomijać z przepisu.
nina
witam mam pytanie a żółtka też dajemy do masy
iza
warzywa gotujemy razem z miesem czy dodajemy je po 2godzinach
Monika Molecka
Tak, po dwóch godzinach
Ewelina
Rozumiem, ze po dwóch godzinach gotowania mięsa dodajemy warzywa i wszystko razem gotujemy jeszcze do miękkości warzyw?
Paulina
Czy żółtka też dodajemy do masy?
Olga
Ile keksówek wychodzi z tego przepisu? Mam do zrobienia pierniki i pasztet, a tylko 2 blachy 😀
Monika Molecka
3 foremki keksówki o wym 30×10