Pieczone pączki

Pieczone pączki “Kwestia Smaku”

Powoli przymierzam się do Tłustego Czwartku. Wertowałam i porównywałam przepisy i znalazłam chyba idealny. Delikatne i leciutkie, w ustach rozpływają się jak wata cukrowa. Pieczone pączki nadziane powidłami śliwkowymi i polane lukrem. Inspiracja z  Kwestia Smaku

 

Składniki na ok 20 szt:

100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
370 g mąki pszennej tortowej
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła (roztopionego)

Dodatkowo:

200 g marmolady lub gęstych powideł
1 jajko do posmarowania pączków przed pieczeniem
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Lukier:

200 g cukru pudru
1 łyżeczka skórki z wyparzonej i wyszorowanej cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (zbyt ciepłe “zabije drożdże), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce lub wstawić do miski z ciepłą wodą na ok 15 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki, może to trwać nawet 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące.

Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką o średnicy ok 7,5 cm lub obręczą wycinać kółka. Rozpłaszczyć w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady lub gęstych powideł. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki.

Powtórzyć z resztą ciasta aż do końca.

Pączki w papilotkach układać na blaszce. Pączki odstawić na ok 30 min do napuszenia.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez ok 13 min. Pieczone pączki wystudzić a następnie polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Lukier: Cukier puder wsypać do miseczki razem ze skórką z cytryny. Dodać wodę i sok i ucierać aż do uzyskania lukru.

Smacznego!!!

Pieczone pączki
Pieczone pączki
*przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia Smaku
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!