Pieczone ziemniaczki, chrupiące

Pieczone ziemniaczki są znacznie smaczniejsze od gotowanych, mają natomiast jedną wadę… Można ich zjeść kilogram. Jako dodatek polecam sos śmietanowy który smakuje wybornie
 Składniki: 
1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
świeżo mielony pieprz
 sól
natka pietruszki
Sos śmietankowy:
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki lub ćwiartki. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i pokrojonymi 2 ząbkami czosnku. Kiedy woda będzie wrzeć dodać pokrojone ziemniaki i gotować pod przykryciem przez około 5-10 min w zależności od wielkości ziemniaków. 
Piekarnik nagrzać do 220 stopni góra- dół.
Podgotowane ziemniaczki odcedzić i przełożyć do miski. 
W szklance wymieszać oliwę, paprykę słodką, czosnek granulowany, mąkę ziemniaczaną (skrobia nadaje ziemniakom chrupkości). Zawartość szklanki wlać do ziemniaków i wymieszać dokładnie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, doprawić solą i pieprzem.
Piec około 40-50 min aż ziemniaczki będą rumiano złote. 
Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki i w razie potrzeby jeszcze posolić. 
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

7 komentarzy