Pierogi podsmażane z dynią, gruszką i serem pleśniowym złotym.

Pierogi to tradycyjna potrawa. Zazwyczaj robimy je z mięsem, owocami czy serem. Ja, dziś wypróbowałam czegoś zupełnie nowego dla naszej rodziny, do farszu dodałam dynię, gruszkę i ser pleśniowy złoty, całość doprawiłam gożdzikiem i szczyptą cynamonu. Całość podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem i orzechami włoskimi. Zaskakujące połączenie. 
Do ciasta jak i do podsmażenia pierogów użyłam Olej Wielkopolski Rzepakowy z Oliwą z Oliwek Extra Virgin
#olejKonwenanse #olejWielkopolski 
Przepis bierze udział w konkursie www.olejkonwenanse.pl

Składniki na ciasto ok. 25-30 szt:

500 g mąki pszennej  
250 g wrzącej wody
1 jajko
25 g oleju (5 łyżek) Wielkopolskiego Rzepakowego z Oliwą z Oliwek Extra Virgin
1/2 łyżeczki soli 

 

Farsz:

1/2 szt dyni (średniej)
1szt gruszka (niezbyt miękka)
100g sera pleśniowego złotego
2 łyżki miodu
2 goździki
szczypta cynamonu

Dodatkowo do posmażenia:

2 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepakowego z Oliwą z Oliwek Extra Virgin
1 łyżka masła

Dodatkowo do podania:

jogurt naturalny
miód
orzechy podprażone na suchej patelni

Przygotowanie:

  Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody dolać olej, stopniowo i mieszać widelcem. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 – 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.

Dynię i gruszkę obrać i wydrążyć nasiona. Pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej Wielkopolskiego Rzepakowego z Oliwą z Oliwek Extra Virgin. Dodać dynię i dusić pod przykryciem przez ok. 5 min. Po tym czasie dodać gruszkę, goździki i szczyptę cynamonu. Dusić jeszcze kolejne 3 min, raz po raz mieszając do miękkości. Dynię i gruszkę wystudzić i wyjąć goździki. Dodać starty na grubych oczkach ser pleśniowy złoty i miód. Całość wymieszać.

Szklanką o małej średnicy wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy posypanej mąką.

W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Pierogi (ok 12 szt) wrzucamy kiedy woda zacznie wrzeć i gotujemy 2 min licząc od wypłynięcia.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy ugotowane pierogi i podsmażamy na złoty kolor z dwóch stron.

Podajemy z jogurtem naturalnym polanym miodem i posypanymi orzechami włoskimi podprażonymi na suchej patelni.

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy