Pierożki Pielmieni

Pielmieni to rosyjskie pierożki z aromatycznym mięsnym nadzieniem. Świetnie pasują dodane do rosołu, okraszone cebulką podsmażoną na maśle czy mięsnym ciemnym sosem.
Składniki na 80 szt:

Ciasto:

500 g mąki pszennej 450 lub 500

250 ml gorącej wody

1 żółtko

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju lub 20 g masła

Farsz:

400 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej

200 g mielonej wołowiny

1 cebula

1 łyżka oleju

1 ząbek czosnku

1 żółto

1/2 łyżeczki soli

1/2 świeżo mielonego pieprzu

70 ml zimnej wody lub bulionu

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Do gorącej wody włożyć olej lub masło i rozmieszać sól, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, na razie jeszcze niedokładnie.

Dodać żółtko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto owinąć w papier do pieczenia i przykryć miską, odstawić na 20 min, ciasto musi “odpocząć” przez co lepiej się będzie rozciągało i nie będzie się kurczyło.

Mięso umieścić w misce. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek i chwilę podsmażyć. Całość dodać do mięsa. Następnie dodać żółtko, wodę oraz sól i pieprz. Całość wyrobić na jednolitą masę.

Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm). U mnie z pomocą przyszła maszynka do makaronu która idealnie cienko rozwałkowała płaty ciasta.

Pielmieni robię w pierożkownicy ale można je zrobić również wyciskając kółka kieliszkiem i zlepiając jak pieroga a następnie sklejając rogi ze sobą. Gotowe pielmieni układać na desce posypanej mąką,

W garnku zagotować dużą ilość wody z solą.

Pielmieni wrzucać do wrzątku  i gotować około 3 min od wypłynięcia. Pielmieni powinny być podawane ze świeżym pieprzem, kwaśną śmietaną i odrobiną octu.

 

 

Zapraszam na Instagram  
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!