Pizza Brot

Dziś mam dla Was przepis na coś dobrego. Przekąskę do wina lub jako dodatek do zup albo gulaszu. Nazywa się to „pizza brot” a przynajmniej tak to nazywaliśmy kiedy pracowałam jeszcze w niemieckiej pizzerii. To nic innego jak ciasto na pizzę posmarowane oliwą z czosnkiem i ziołami. Polecam! 
 Składniki na 2 szt o śr. 24cm:

 25 g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżka oliwy

Dodatkowo:
4-5 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii 

Przygotowanie:

Mąkę odmierzyć. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i dodać cukier oraz 2 łyżki mąki (z odmierzonej). Wymieszać i odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Resztę mąki przesiać do miski, dodać 2 łyżki oliwy oraz sól i cały zaczyn. Zagnieść ciasto i bardzo dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Rozciągnąć palcami najlepiej natłuszczonymi na blaszce wysmarowaną oliwą i zostawić do wyrośnięcia około 15 min. Czosnek przecisnąć przez praskę, wlać oliwę oraz zioła i taką mieszanką posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 230* przez ok 8 min.

 

 

 Smacznego!!!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze