Pizza rollsy

Pizza rolls to nic innego jak pizza zwinięta w bułeczki. Idealnie nadają się jako przekąski na imprezę, na obiad, czy kolację.

 

 Składniki na 16 szt:

Ciasto:
 210 ml wody 
1/2 łyżeczki cukru
10 g świeżych drożdży 
1 łyżeczka soli 
450 g mąki
1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
 100 g sera żółtego
6 szt pieczarek
150 g szynki lub salami
2 łyżki oliwek, posiekanych
100 g przecieru pomidorowego 
100 g śmietany 
1 łyżeczka bazylii suszonej 
1/2 łyżeczki oregano, suszone
1/2 łyżeczki soli 
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać cukier i odstawić na chwilę. Dodać resztę składników i  zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. 
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić na 1 godz do podwojenia objętości. 
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć na suchej patelni do odparowania wody. 
Suszone pomidory, szynkę i oliwki pokroić w bardzo drobną kostkę. 
Przełożyć do miski razem z pieczarkami. Dodać przyprawy, koncentrat i śmietanę. Całość wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. 
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×50.
Prostokąt posmarować nadzieniem i posypać startym żółtym serem (patrz zdjęcie)

Ciasto zwinąć od długiego boku w rulon i za pomocą ostrego noża pokroić na 16 równych kawałków (patrz zdjęcie)

Rollsy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać z góry pozostałym startym żółtym serem i piec przez ok 20 min

Smacznego!!!


Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze