Placki tortilla

Często pytacie mnie gdzie kupuję placki do tortilli, bo te w sklepach napchane chemią aż strach. A to przecież zaledwie 4 składniki!
Otóż, od dziś nie kupuję bo robię je sama. Trzeba trochę dość do wprawy przy ich smażeniu na patelni ale ja po drugim placku już wiedziałam ze mam za wysoki płomień bo były spieczone i wysuszone. 

 

 

Składniki na 8-10 sztuk (zależy od wielkości patelni):

165g mąki pszennej typ 550
165g mąki krupczatki
180 ml wrzącej wody
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę pszenna i krupczatkę dodać do miski razem z solą i oliwą. Po środku zrobić dołek i mieszając drewnianą łyżką wlewać wrzątek wyrabiając przy tym ciasto. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto nakryć miseczką i odstawić na 20 min. Po tym czasie podzielić na 8 lub 12 kulek. Podsypują mąką każdą kulkę rozwałkować na bardzo cienki placek, prawie prześwitujący. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni ale na średnim ogniu po 10-15 sek z każdej strony. Powinny mieć złote cętki. Placki nie mogą mieć czarnych plam ( za duży ogień) ani tez być wysuszone (za mały ogień). Placki powinny dać się formować to znak ze placki są idealne. 
Źródło: www.kasia.in

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!