Podudzia z kurczaka z warzywami

Podudzia z kurczaka z warzywami to danie jednogarnkowe, pieczone w piekarniku. Aromatyczne warzywa i kawałki kurczaka z chrupiącą skórką. W połączeniu z sałatką z słodko- kwaśnym sosem stanowi prosty a zarazem przepyszny obiad. 

Składniki dla 3 osób:

6 szt podudzi z kurczaka

4 szt ziemniaków

3 szt marchewek 

1 szt papryki zielonej

4 szt szalotek

2 ząbki czosnku

Marynata do warzyw i mięsa:

60 g masła

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1/4 łyżeczki pieprzu mielonego

Dodatkowo:

natka pietruszki

Sałata:

1 główka sałaty masłowej

pęczek rzodkiewek

Sos do sałaty:

200 ml gęstej kwaśnej śmietany

1 łyżka octu 10%

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz

szczypiorek i koperek

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w dużą kostkę. Paprykę pokryć w kostkę. Szalotki obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać i pokroić na połówki. 

Masło roztopić i wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i papryką słodką mieloną. Podudzia posmarować marynatą za pomocą pędzelka. 

Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego zamykanego lub garnka żeliwnego z pokrywką i polać resztą marynaty. Wymieszać aby marynata pokryła każdy kawałek. Na warzywa ułożyć podudzia, nakryć okrywką i piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku ok 1 godz. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-20 min aż skórka się zarumieni. Gotowe danie posypać natką pietruszki. 

Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać liście na mniejsze kawałki. Rzodkiewki umyć i pokroić w półksiężyce. Wszystko ułożyć na półmisku.

Składniki na sos wymieszać dokładnie. Sosem polać sałatę najlepiej krótko przed podaniem.

 


 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!