Podudzia z kurczaka z warzywami

Podudzia z kurczaka pieczone na warzywach podałam z ryżem i zieloną sałatą. Pyszne lekkie i zdrowe danie.

Składniki na mięso:

6 szt podudzia z kurczaka
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
sól i pieprz
2 łyżki oleju

Sos warzywny:

1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
250 g pieczarek
1/2 pora (jasnozielonej części)
1 średnia marchewka
2 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
soli
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
10 pomidorków koktajlowych

Dodatkowo:

szczypiorek

Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka osuszyć, doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć mięso. Smażyć z każdej strony na złoty kolor, zdjąć na talerz i odstawić na bok.
Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w większą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki umyć i pokroić w większą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w półksiężyce.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 10 sekund. Następnie dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką słodką

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojone papryki, marchewkę, pora. Warzywa zalać sosem pomidorowym z pieczarkami. Na wierzchu ułożyć obsmażone wcześniej podudzia z kurczaka i pomidorki koktajlowe.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia 1-1,5 godziny. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
Podawać z ryżem i sałatą.

 

 

Polecam również to danie.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!