Podwójnie czekoladowe muffinki z serem

Bardzo czekoladowe z dodatkiem sera muffiny. Są wilgotne i pyszne. 

 

 Składniki na 12 szt:

100 g gorzkiej czekolady 70%
30 g masła
200 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
2 jajka
200 g mleka
50 g posiekanej czekolady
Masa serowa:
250 g serka twarogowego (Ja użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony”)
1 jajko
30 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Czekoladę posiekać i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Suche składniki czyli: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Mleko i jajko wymieszać do połączenia. 
Do suchych składników dodać roztopioną i tę posiekaną. Dolać mleko z jajkiem i wymieszać łyżką dokładnie. 
Składniki na masę serową wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do formy na muffiny włożyć papilotki i nakładać po łyżce czekoladowego ciasta a na wierzch po łyżce masy serowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 20 min. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz