Pomarańczowe ciasteczka belgijskie z gofrownicy
Mocno pomarańczowe małe ciasteczka. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ich pieczenie idzie bardzo sprawnie, wystarczy zrobić małe kuleczki i wkładać do nagrzanej gofrownicy.
Składniki:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
50 g cukru
szczypta soli
100 g miękkiego masła
75 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka z pomarańczy (1/2 łyżeczki)
75 g cukru perlistego
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać cukier, jajko, letnie mleko, miękkie masło, ekstrakt z wanilii, sól i skórkę z pomarańczy. Wyrobić mikserem ciasto na końcu dodać cukier perlisty i wymieszać.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić na 60 min.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego i wkładać do rozgrzanej gofrownicy. Po upieczeniu wystudzić na kratce do pieczenia i posypać cukrem pudrem.
(wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata)