Potrawka z kurczaka i marchewka z groszkiem

Potrawka z kurczaka i marchewka z groszkiem to pyszne danie obiadowe które jest w Naszym domu już wiele lat. Sos jest kremowy, z nutą cytryny. Przepyszny. Świetnym uzupełnieniem jest tutaj marchewka z groszkiem i roladka z kurczaka.

 Składniki:

Sos potrawkowy:
500 ml bulionu drobiowego
2 łyżki mąki pszennej (ok. 30 g)
40 g masła
2 żółtka
100 ml śmietany kremówki 30%
Sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cukru
Sól i biały pieprz
Roladki z kurczaka:
2 filety z kurczaka
60 g świeżego szpinaku
5 pomidorów suszonych z oleju
50 g żółtego sera
1 łyżka masła
sól

pieprz

Dodatkowo:

mąka

2 jajka
bułka tarta
masło klarowane
Marchewka z groszkiem:
1 kg marchewki
1 puszka groszku zielonego (ok 400 g)
2 łyżki masła
sól i pieprz
1/2 łyżeczki cukru
odrobina mąki (na czubku łyżeczki)
Dodatkowo:
ryż
Przygotowanie:
 Sos: Masło rozpuścić w garnku na bardzo małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i smażyć przez około minutę. Następnie wlewać bulion cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Mieszać aż zacznie bulgotać. Żółta dokładnie roztrzepać w śmietance i wlać do sosu energicznie mieszając. Dodać sok z cytryny, biały pieprz, cukier i dopieścić ewentualnie solą. Sos najlepiej zrobić przed podaniem ponieważ później gęstnieje i się rozwarstwia. Idealnie pasuje do niego posiekany koperek .

Roladki: Na patelni roztopić masło, dodać umyty szpinak i dusić do momentu aż zwiędnie. Przełożyć na talerz i wystudzić.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone pokroić w paseczki.

Filety z kurczaka oczyścić z błon i kostek. Fileta przekroić wzdłuż na pół ale nie docinać do końca. Rozłożyć jak książkę i rozbić między dwoma warstwami folii spożywczej.Rozbite mięso przełożyć na świeże arkusze foli i doprawić solą i pieprzem.

Na środek nałożyć szpinak, pomidory suszone i starty żółty ser.

Zwiń ciasny rulon zakręcając końce folii spożywczej tak jak zawija się cukierek. Tak zawinięte rolady włożyć do lodówki na około 30 min.

Wychłodzone roladki nie rozpadną się podczas panierowania. Roladki wyjąć z lodówki i wyjąć z folii. Posypać solą i pieprzem.

Na talerze nasypać mąkę, bułkę tartą i jajko. Panierować dokładnie roladki kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.Na patelni rozgrzać masło klarowane i na średnim ogniu smażyć roladki na złoty kolor obracając z każdej strony. Trzeba robić to długo na średnim ogniu aby w środku mięso nie było surowe.

Marchewka z groszkiem: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w większą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie. Chwilę przed odsączeniem dodać całą zawartość puszki z groszkiem wraz z wodą i chwilę zagotować tylko aby groszek się zagrzał. Całość odsączyć. Do garnka włożyć 2 łyżki masła, odrobinę mąki, sól, cukier i pieprz. Przekryć pokrywką i chwilę poddusić, aby mąka się zaparzyła. Całość wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.

Potrawka z kurczaka i marchewka z groszkiem najlepiej smakuje z ryżem.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!