Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną inaczej zwane wiecznikami to ciastka z ciasta parzonego z bitą śmietaną i cukrem pudrem.
Ciasto parzone jest niezwykle lekkie i chrupiące. Do środka dodałam kilka świeżych malin i wyszły jeszcze lepsze.
Składniki na 15 szt:

70 g masła 82%

200 ml wody

1 szczypta soli

140 g mąki pszennej typ 450 lub 550

4 jajka

Śmietana:

1 litr śmietany 36%

4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

200 g świeżych malin

cukier puder

Przygotowanie:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Wodę i masło umieścić w garnku i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i wsypać mąkę ze szczyptą soli, energicznie mieszając drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Ponownie ustawić garnek i gotować jeszcze 1-2 minuty tak aby masa swobodnie odchodziła od ścianek garnka.

Masę przestudzić, ale nie musi być ona zimna. Piekarnik nagrzać do 220*C góra-dół. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.

Miksując masę mikserem wbijać kolejno jajka, przy czym kolejne wbijać dopiero kiedy poprzednie dokładnie wmiesza się w ciasto.

Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwieździstą (u mnie Willton M1). Wyciskać ptysie zaczynając od kółka po czym tworzyć stożek.Ptysie powinny być w odstępach ponieważ znacznie wyrosną.

Piec 25-30 min na złoty kolor w temp 220*C góra dół.

Ptysie studzić na kratce. Wystudzone ptysie przekroić na dwie części.

Schłodzoną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i szprycować dolne części ptysiów, ułożyć po kilka malin a następnie nałożyć drugą część. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Karolina

    Robiliśmy z córką wyszły przepyszne !!! W najlepszej cukierni nie ma takiego samku jak te z przepisu 😊

  • Klaudia

    Cześć 🙂 za chwilę będę próbować, jakiej wielkości mają być ptysie na blaszce przed upieczeniem? 🙂