Risotto z cukinią i kurczakiem

Ryż z warzywami i kurczakiem otulony kremowym sosem. Risotto z cukinią i kurczakiem najlepiej smakuje świeżo zrobione.

Składniki:

250 g ryżu Arborio
3 łyżki oliwy
ok 1,2 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 młoda cukinia
300 g fileta z kurczaka
1/2 papryki czerwonej
1/4 szkl białego wina wytrawnego
50 g tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Dodatkowo:

natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą i pieprzem. Cukinię i paprykę umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na jednej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kurczaka i smażyć z każdej strony aż zacznie się rumienić. Zdjąć z patelni i odstawić na bok.
W garnku roztopić 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać ryż i wymieszać, smażyć 2-3 minuty a następnie wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać do wchłonięcia płynu i dodać następną porcję bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. W połowie dodać warzywa cukinię i paprykę, podsmażonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z gazu. Pod koniec dodać łyżkę masła i starty parmezan. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Risotto z cukinią i kurczakiem podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!!!

Risotto z cukinią i kurczakiem
Risotto z cukinią i kurczakiem

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!