Rolady z kaczki z suszonymi owocami

Rolady z kaczki z suszonymi owocami to filet z kaczki wypełniony farszem z mięsa mielonego i suszonych śliwek i moreli. Polecam suszone owoce marki Bakal bo są niezwykle miękkie i aromatyczne. Do rolady z kaczki polecam zrobić konfiturę z żurawiny bo w połączeniu z mięsem stanowi niebanalne danie.
Składniki na 2 rolady:

2 filety z kaczki (ok 500 g)

350 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

70 g suszonych śliwek Bakal

70 g suszonych moreli Bakal

1/2 łyżeczki soli

pieprz

1 łyżka majeranku

Konfitura żurawinowa:

2 łyżki masła

60 g cukru

1 łyżeczka skórki z pomarańczy

200 g świeżej żurawiny

szczypta soli

pieprz

250 ml bulionu drobiowego

2 łyżki miodu

Marynata:

70 g masła

1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej

1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka soli

pieprz

Przygotowanie:

Sos: Na patelni roztopić masło i od razu dodać cukier. Smażyć aż zacznie się karmelizować, dodać skórkę i wymieszać. Następnie wlać ciepły bulion, dodać umytą żurawinę, miód oraz sól i pieprz. Całość smażyć ok 10 min. aż sos zgęstnieje. Konfiturę przełożyć do miseczki.

Rolady: Suszone śliwki i morele kroimy w niewielką kostkę. Mięso mielone wymieszać z pokrojonymi suszonymi owocami, solą, pieprzem i majerankiem.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.

Masło roztopić, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.

Filety z kaczki umyć i osuszyć. Za pomocą ostrego noża należy rozciąć filety tak aby powiększyć jego powierzchnię. Naciąć filet (od strony mięsa, skóry nie usuwać) tak aby nie przeciąć do końca odchylając boki fileta. Nacinać boki rozkładając ku zewnętrznej stronie. Tak rozkrojony filet należy rozbić tłuczkiem pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na cienki płat. Zdjąć górną warstwę folii, posypać solą i pieprzem, nałożyć połowę farszy z mięsa mielonego na sam środek. Boki zawinąć ku środkowi a następnie zrolować jak roladę. Zawinąć roladę w folię jak cukierek i schłodzić godzinę w lodówce. Schłodzoną roladę wyjąć z folii i zawiązać sznurkiem aby się nie rozpadła.

Rolady posmarować marynatą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok 40 min.

Po upieczeniu zdjąć sznurki i kroić w plastry. Podawać z konfiturą żurawinową.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam dostępny film z przygotowania

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!