
Ryż na mleku z rabarbarem i truskawkami
Ryż na mleku z rabarbarem i truskawkami jest niezwykle kremowy i aksamitny. Podany z konfiturą truskawkowo-rabarbarową jest przepyszną propozycją na deser lub śniadanie.
Składniki dla 3 osób:
Ryż na mleku:
Truskawki z rabarbarem:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Truskawki i rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu mieszając aż owoce zaczną puszczać sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać 2 łyżkami zimnej wody i wlać do gorących owoców. Wymieszać energicznie. Zagotować i zdjąć z ognia.
Mleko, masło, cukier i szczyptę soli podgrzać w osobnym garnku z nieprzywierającą powłoką. Zagotować i wsypać ryż. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować przez 25-30 min, od czasu do czasu mieszając aby ryż się nie przypalił. Ryż powinien mieć kremową konsystencję i przy przegryzaniu powinien być miękki.
Gotowy ryż przełożyć do miseczek i podawać z konfiturą truskawkowo- rabarbarową. Udekorować listkami mięty. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

