Ryż z marchewką i groszkiem

Ryż z marchewką i groszkiem to maślany smak i sypka konsystencja ryżu. Uwielbiamy go jako dodatek bo jest lekki i niezwykle smaczny.
Składniki dla 4 osób:

1 szkl ryżu basmati

1 i 3/4 szkl wody

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

1 marchewka

1/2 szkl mrożonego groszku zielonego

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ryż wsypać na sitko i krótko przepłukać pod bieżącą wodą. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać marchewkę i podsmażyć 2-3 min. Następnie wsypać ryż, dodać masło, mrożony groszek i chwilę podsmażyć. Całość zalać wodą, dodać sól i przykryć pokrywką. Ryż dusić około 10-15 min raz po raz mieszając aby się nie przypalił. Ryż powinien być po tym czasie gotowy. Na koniec można dodać posikaną natkę pietruszki lub podawać bez.

 

 

Inspiracja: tu

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!