Sałatka brokułowa z jajkiem i sosem czosnkowym
Sałatka brokułowa z jajkiem i sosem czosnkowym to pyszna i lekka propozycja na kolację lub podwieczorek. Uwielbiam kiedy w sałatce coś chrupie a w tej chrupią pestki dyni i grzanki z chleba razowego.
Składniki dla 3 osób:
1 brokuł (ok 400 g)
3 jajka
3 łyżki pestek dyni
3 kromki chleba razowego
6 rzodkiewek
Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i umyć. Zagotować w garnku wodę z solą i wrzucić różyczki brokuła. Gotować około 5-6 min. Brokuły odcedzić przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Kromki chleba razowego opiec w tosterze i pokroić lub pokroić i usmażyć na patelni na złoty kolor. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.
Składniki na sos wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć różyczki brokuła, ćwiartki jajka, grzanki z chleba. Całość polać sosem czosnkowym, posypać pestkami i ułożyć plasterki rzodkiewki. Całość posypać solą i pieprzem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA