Sałatka brokułowa z jajkiem i sosem czosnkowym

Sałatka brokułowa z jajkiem i sosem czosnkowym to pyszna i lekka propozycja na kolację lub podwieczorek. Uwielbiam kiedy w sałatce coś chrupie a w tej chrupią pestki dyni i grzanki z chleba razowego.
Składniki dla 3 osób:

1 brokuł (ok 400 g)

3 jajka

3 łyżki pestek dyni

3 kromki chleba razowego

6 rzodkiewek

Sos:

3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%

1 łyżka majonezu

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i umyć. Zagotować w garnku wodę z solą i wrzucić różyczki brokuła. Gotować około 5-6 min. Brokuły odcedzić przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Kromki chleba razowego opiec w tosterze i pokroić lub pokroić i usmażyć na patelni na złoty kolor. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.

Składniki na sos wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć różyczki brokuła, ćwiartki jajka, grzanki z chleba. Całość polać sosem czosnkowym, posypać pestkami i ułożyć plasterki rzodkiewki. Całość posypać solą i pieprzem.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA  

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!