Sałatka nicejska z fasolą szparagową i tuńczykiem

To połączenie smaków tak mnie zachwyciło, że 3 dni pod rząd na kolację jadłam tą sałatkę. 

Sałata lodowa, tuńczyk, fasolka a całość polana wyśmienitym dressingiem jogurtowym z ziołami. 

O tej porze roku ta sałatka smakuje najlepiej. 

 

 Składniki dla 2 osób: 

1 główka sałaty lodowej lub rzymskiej
1/2 papryki czerwonej 
100 g oliwek zielonych
100 g pomidorków koktajlowych
3 jajka
150 g fasolki szparagowej
170 g tuńczyka w sosie własnym
1/2 ogórka zielonego
Sos:
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
świeże zioła: szczypiorek, pietruszka, koperek

 Przygotowanie:

Świeże zioła umyć i posiekać. 
Do jogurtu naturalnego dodać sok z cytryny, oliwę, musztardę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, musztardę i posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszać. Sos wstawić na 20 minut do lodówki.

Sałatę umyć i dokładnie osuszyć.
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Fasolkę obrać. Oliwki i paprykę pokroić. W garnku zagotować wodę, dodać fasolkę i gotować około 6 minut. Fasolkę odsączyć na sicie i przelać zimną wodą.
Jajka ugotować na półtwardo, ostudzić w zimnej wodzie i obrać. Pokroić na połówki.
Pomidorki umyć i przekroić na pół. Ogórka umyć i pokroić w grubszą kostkę.

Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach. Na sałacie układać fasolkę, ogórka, pomidory, oliwki, tuńczyka, paprykę i jajka. Całość polać gotowym sosem jogurtowym. 
Sałatkę podawać z pieczywem.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!