Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa to mój ulubiony sposób przyrządzania śledzia. Koniecznie musi być to śledzik wiejski z oleju na kwaśno. Z dodatkiem jajka, koperku i szczypiorku jest to świetna propozycja na obiad lub kolacje.
Składniki:

6 płatów śledziowych Lisner wiejskie z cebulką

1 jajko

1/2 jabłka

4-5 ogórków konserwowych

1/2 łyżeczki musztardy

2 łyżki gęstej śmietany 18%

sól i pieprz

1 łyżka szczypiorku

1 łyżka koperku

Przygotowanie:

Płaty śledziowe wyjąć z oleju i odsączyć z nadmiaru oleju. Jajko ugotować na twardo i wystudzić. Ogórki, jabłko i jajko pokroić w drobną kostkę. Do miski dodać pokrojone śledzie, ogórki, jajko, posiekany koperek i szczypiorek. Całość połączyć z musztardą, śmietaną, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do naczynia. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Można podawać z chlebem lub ziemniakami.

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!