Sałatka z mango i awokado na rukoli
Mogłabym żywić się tylko sałatkami. Jest taka różnorodność dodatków, że codziennie można robić inną. Tym razem dodatkiem jest mango i w składzie sałatki i dressingu. Idealne połączenie smaków i na stale zagości w moim menu.
Składniki:
100 g rukoli
1 awokado
150 g mozzarelli w kulkach
50 g orzechów włoskich
1 mango
Sos:
100 g mango
2 łyżki oliwy o neutralnym smaku
sól i pieprz
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Rukole umyć i osuszyć. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę.
Mozzarellę odsączyć z zalewy. Orzechy włoskie delikatnie przesiekać i podprażyć na suchej patelni.
Mango obrać. 100g odłożyć do wysokiego wąskiego naczynia, pozostałe mango pokroić w kostkę.
Mozzarellę odsączyć z zalewy. Orzechy włoskie delikatnie przesiekać i podprażyć na suchej patelni.
Mango obrać. 100g odłożyć do wysokiego wąskiego naczynia, pozostałe mango pokroić w kostkę.
Na talerzach ułożyć rukolę a na wierzch mozzarellę, kostki mango, awokado.
Do naczynia z mango dodać oliwę, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Blenderem zmiksować na gładki sos.
Gotowym sosem polać sałatę, posypać prażonymi orzechami.
Jeden komentarz
bo.ana
Hejka, bardzo fajna sałatka! Czy masz pomysł, do jakiego dania mogłaby pasować? Z czym ją jeszcze podajesz? 🙂