Śledzie ze śmietaną

Śledzie ze śmietaną to tak naprawdę kwaśne płaty śledziowe w oleju położone na śmietanie z dodatkami. Do tego podałam ziemniaki ugotowane w łupinach i całość wyszła tak obłędnie pyszna, że ciężko powstrzymać się przed kolejną porcją.

 

Składniki dla 2 osób:

4 płaty śledziowe kwaśne w oleju Lisner

5 łyżek śmietany homogenizowanej 18%

1/2 kwaśnego i twardego jabłka

2 ogórki konserwowe

gruby szczypior

1 łyżka posiekanego koperku świeżego lub mrożonego

sól

świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

Ziemniaki ugotowane w łupinach

szczypiorek

świeżo zmielony pieprz

kilka krążków czerwonej cebuli (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Filety śledziowy wyjąć z oleju i odsączyć, można położyć na chwilę na ręczniku papierowym.

Ogórka konserwowego, jabłko pokroić w drobną kostkę. Szczypior posiekać. W misce wymieszać śmietanę, posiekanego ogórka i jabłko oraz szczypior i koperek. Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na talerz nałożyć po 2-3 łyżki śmietany z dodatkami, na wierzch ułożyć filet śledziowy, krążki cebuli czerwonej, posypać szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Śledzie ze śmietaną podawać z obranymi z łupin ziemniakami.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA 
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz