Słodkie bułki z frużeliną truskawkową i serkiem.

Słodkie bułki z frużeliną truskawkową i serkiem to puszyste i miękkie bułki, które na samym środku mają warstwę serka waniliowego oraz frużeliny z truskawek wzbogaconej skórką z cytryny. Ns każdą bułkę ułożyłam drobno pokrojone truskawki.
Składniki na 8 szt:

Ciasto:

50 g cukru

15 g drożdży świeżych

120 ml mleka, letniego

300 g maki pszennej 550

60 g masła, roztopionego i wystudzonego

1 jajko

szczypta soli

Frużelina:

200 g truskawek

2 łyżki cukru trzcinowego

skórka otarta z 1/3 cytryny

1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej+1 łyżka wody 

Serek waniliowy:

150 g serka śmietankowego (jak na sernik)

1,5 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo:

100 g truskawek

cukier puder

mięta do dekoracji

1 żółtko+ 1 łyżka mleka, do posmarowania

Przygotowanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Truskawki włożyć do garnka, dodać cukier, skórkę z cytryny i gotować aż się rozpadną. Do gotujących się truskawek wlać skrobię ziemniaczaną wymieszaną z wodą i wymieszać. Frużelinę przestudzić. Ser wymieszać z cukrem pudrem i pastą waniliową.

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut. Jeśli jest się już obeznanym w cieście drożdżowym to nie trzeba robić zaczynu ale Ja polecam osobom początkującym.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość)

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 8 równych części, uformować kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie. Do dołka nałożyć po czubatej łyżce serka oraz po łyżeczce frużeliny. Żółtko wymieszać z 1 łyżką mleka i posmarować brzegi bułek. Bułki odstawić do wyrośnięcia na ok 25-30 min. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Piec bułki ok 15-18 min.

Przestudzone bułki posypać cukrem pudrem a na środek nałożyć pokrojone w kostkę truskawki. Udekorować miętą. 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

  • Ola00045

    Dzien dobry, czy ciasto mogę wyrobić wieczorem, zostawić w nocy na wyrastanie w lodowce, a rano upiec drozdzowki? Pozdrawiam:)

  • Emilia

    Wyglądają jak bułeczki, które piekła moja babcia, chociaż ona nie dodawała truskawek 🙂 Muszę spróbować i porównać smaki!