Dipy do nachosów
Dipy do nachosów to przepyszne dodatki do kukurydzianych trójkącików- serowy i guacamole. W połączeniu smakują wybornie i są hitem na stole podczas spotkań ze znajomymi. Dip serowy jest kremowy o aksamitnej konsystencji. Guacamole orzeźwiające, lekko pikantne, pełne aromatu.
Składniki:
Dip serowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
250 ml mleka
1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki mielonej
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
odrobina soli
200 g sera topionego cheddar w plastrach (do kupienia w Lidlu marki Lactima)
Dip guacamole:
1 duże dojrzałe awokado
1 średni pomidor bez skórki
1/2 czerwonej cebuli
garść świeżej kolendry
sok z 1/2 limonki
sól i pieprz
papryczek chilli (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2 paczki nachosów Doritos
Przygotowanie:
Dip serowy: Do garnka dodać masło i mąkę, całość smażyć ok 3 minut cały czas mieszając. Następnie dodać mleko i energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Baza powinna już zgęstnieć. Do bazy dodać przyprawy: paprykę słodką, czosnek granulowany i odrobinę soli (ser jest słony). Do gorącej bazy dodać ser i na najmniejszym ogniu mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dip serowy przelać do miseczki. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Guacamole: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wyłożyć ze skórki. Rozgnieść widelcem na gładką papkę. Pomidora bez skórki pokroić bardzo drobno. Cebulkę pokroić drobną kostkę. Kolendrę posiekać.
Na misce wymieszać awokado, pomidora, cebulkę, kolendrę, sok z limonki, sól i pieprz, posiekane chilli (opcjonalnie). Guacamole wyłożyć na miseczkę.