Dipy do nachosów

Dipy do nachosów to przepyszne dodatki do kukurydzianych trójkącików- serowy i guacamole. W połączeniu smakują wybornie i są hitem na stole podczas spotkań ze znajomymi. Dip serowy jest kremowy o aksamitnej konsystencji. Guacamole orzeźwiające, lekko pikantne, pełne aromatu.
Składniki:

Dip serowy:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

250 ml mleka

1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki mielonej

1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

odrobina soli

200 g sera topionego cheddar w plastrach (do kupienia w Lidlu marki Lactima)

Dip guacamole:

1 duże dojrzałe awokado

1 średni pomidor bez skórki

1/2 czerwonej cebuli

garść świeżej kolendry

sok z 1/2 limonki

sól i pieprz 

papryczek chilli (opcjonalnie)

Dodatkowo:

2 paczki nachosów Doritos

Przygotowanie:

Dip serowy: Do garnka dodać masło i mąkę, całość smażyć ok 3 minut cały czas mieszając. Następnie dodać mleko i energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Baza powinna już zgęstnieć. Do bazy dodać przyprawy: paprykę słodką, czosnek granulowany i odrobinę soli (ser jest słony). Do gorącej bazy dodać ser i na najmniejszym ogniu mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dip serowy przelać do miseczki. Można podawać na ciepło lub na zimno. 

Guacamole: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wyłożyć ze skórki. Rozgnieść widelcem na gładką papkę. Pomidora bez skórki pokroić bardzo drobno. Cebulkę pokroić drobną kostkę. Kolendrę posiekać. 

Na misce wymieszać awokado, pomidora, cebulkę, kolendrę, sok z limonki, sól i pieprz, posiekane chilli (opcjonalnie). Guacamole wyłożyć na miseczkę.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!