Spaghetii z pieczarkami i szpinakiem

Szybkie i pyszne danie, które zrobisz naprawdę w 20 min. Makaron z kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem. 

 

 

Składniki:

1/2 op. makaronu spaghetti
6 pieczarek świeżych
6 cm kawałek pora biała cześć
2 garście szpinaku świeżego
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka soku z cytryny
Sól i pieprz
Natka pietruszki
Tarty parmezan (ale ja nie miałam więc starłam żółty)

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki oczyścić i pokroić na połówki a następnie w plasterki.
Szpinak umyć i osuszyć i przesiekać nożem. Pora pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojonego pora i smażyć chwilę aż się zeszkli. Następnie dodać pieczarki i smażyć około 10 mon aż odparuje z nich cała woda a pieczarki zaczynać się przypiekać. Całość zalać śmietanką, dusić aż sos zacznie gęstnieć. Dodać sól i pieprz. Całość zagotować i dodać świeży szpinak. Całość dusić aż szpinak zwiędnie. Dodać łyżkę soku z cytryny oraz wcześniej ugotowany makaron. Wymieszać tak aby makaron połączył się z sosem. W razie potrzeby można jeszcze doprawić
Wyłożyć na talerz i obficie posypać parmezanem i natką pietruszki.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!