Sos Bolognese

Spaghetti bolognese to klasyk wśród potraw z makaronu! Spaghetti to oczywiście rodzaj makaronu, niektórzy pod tą nazwą rozumieją właśnie spaghetti bolognese. 
Prawdziwe, tradycyjne spaghetti bolognese pochodzące z Bolonii przygotowuje się z dwóch rodzajów mięs, wołowego i wieprzowego, z boczku, warzyw i czerwonego wina. Istotą są oczywiście pomidory, które nadają pełnego smaku całej potrawie
Składniki na 4 porcje:

50 g warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, korzeń selera)

2 łyżki oleju

500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

500 ml passaty pomidorowej

200 ml wody

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/2 łyżeczki suszonego oregano

kilka listów bazylii

sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru

30 ml śmietany kremówki 30% lub 1 łyżka mascarpone

Dodatkowo:

ser parmezan

bazylia świeżą

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa korzeniowe obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej,dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż zacznie się przypiekać. Dodać starte warzywa i smażyć około 5 min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażyć.
Dodać passatę pomidorową, suszone zioła, wymieszać i gotować około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Nadmiar wody powinien odparować. Na koniec gotowania sosu dodać świeżą posiekaną bazylię, sól i świeżo zmielony pieprz oraz cukier. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać.
Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Sos nałożyć na makaron i posypać parmezanem.

 

Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania


Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!