
Spaghetti Bolognese
Spaghetti bolognese to klasyk wśród potraw z makaronu! Spaghetti to oczywiście rodzaj makaronu, niektórzy pod tą nazwą rozumieją właśnie spaghetti bolognese.
Prawdziwe, tradycyjne spaghetti bolognese pochodzące z Bolonii przygotowuje się z dwóch rodzajów mięs, wołowego i wieprzowego, z boczku, warzyw i czerwonego wina. Istotą są oczywiście pomidory, które nadają pełnego smaku całej potrawie
Składniki na 4 porcje:
500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
kilka listów bazylii
sól, pieprz
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej , dodać mięso mielone, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do momentu aż mięso zacznie się rumienić, a cebula zmięknie. Dodać wino (opcjonalnie) i smażyć ok 5 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażyć.
Dodać passatę pomidorową, suszone zioła, wymieszać i gotować około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Nadmiar wody powinien odparować. Na koniec gotowania sosu dodać świeżą posiekaną bazylię, sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać.
Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Sos nałożyć na makaron i posypać parmezanem.