Strucla makowa
Strucla z makiem to miękkie ciasto drożdżowe z makowym wypełnieniem. Z podanego przepisu wychodzą dwie strucle. Ilość warstwy makowej to kwestia gustu i oczywiście można składniki na warstwę makową pomnożyć i wtedy będzie go więcej.
Składniki na 2 x 35 cm:
Ciasto:
200 ml mleka
80 g cukru
35 g drożdży świeżych
szczypta soli
500 g mąki pszennej typ 550
100 g masła 82%
1 jajko+ 2 żółtka (białka zostawić do masy makowej)
Nadzienie makowe:
200 g zmielonego, suchego maku
250 ml mleka
70 g cukru
50 g zmielonych migdałów
50 g posiekanych orzechów włoskich
40 g skórki pomarańczowej
50 g rodzynków
1 łyżeczka gorzkiego kakao
2 łyżki miodu
1 łyżka masła, roztopionego
1 jajko+ 2 białka (pozostałe od ciasta)
kilka kropel aromatu migdałowego
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
skórka kandyzowana
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące!), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży to nie trzeba robić rozczynu).
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, sól i wyrośnięty rozczyn a na samym końcu roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.(musi podwoić swoją objętość).
Masa makowa: Ja użyłam suchego maku zmielonego. Wystarczy zalać go wodą lub mlekiem i nie wymaga mielenia. Tradycyjny mak najpierw należy zalać wrzątkiem i podgotować dopóki woda nie odparuje a następnie zmielić go w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach.
Zmielony suchy mak natomiast najpierw należy wsypać do garnka, wlać mleko, dodać cukier i gotować na średnim ogniu aż mak wchłonie cały płyn. Druga opcja to podgrzać mleko z cukrem i wlać do maku. Wymieszać i chwilę odstawić.
Mak wystudzić a następnie dodać roztopione masło, mielone migdały, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, posiekane rodzynki, gorzkie kakao, kilka kropelek aromatu migdałowego miód i jajko. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy makowej, wymieszać bardzo delikatnie za pomocą szpatułki.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra-dół
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypany mąką, podzielić na 2 równe części. Najlepiej użyć wagi, wtedy będzie gwarancja, że oba makowce będą równe. Rozwałkować na prostokąt o grubości 5-6 mm.
Na ciasto wyłożyć masę makową rozsmarowując ją prawie na całej powierzchni zostawiając 2 cm wolny brzeg. Ciasto z makiem zawinąć w roladę zaczynając od krótszego boku. Koniec dokładnie zlepić palcami. Każdy z makowców przenieść na papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca pomiędzy ciastem a papierem. Stucle ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej, w sporych odstępach od siebie. Strucle piec w nagrzanym do 190*C góra- dół piekarniku przez 40-45 min. Jeśli masy makowej będzie z podwójnych składników lepiej obniżyć temp do ok 180*C a piec nieco dłużej.
Po upieczeniu strucle przełożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia następnie polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą na gęsty lukier, posmarować strucle i posypać posiekanymi orzechami i skórką kandyzowaną. Strucle najsmaczniejsze są na 2-3 dzień od wypieku.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazany jest film jak je wykonać
7 komentarzy
Renata
Najpyszniejsza jaka kiedykolwiek jadłam, aczkolwiek następnym razem będę gotować mak zamiast zalania maku gorącym mlekiem bo jednak się tak dobrze nie zaparzył 😉 ale mimo to przepyszna !
Monika Molecka
Bardzo się cieszę że smakuje 🙂
Agata
Czy mogę użyć maku gotowego z puszki? Bo dostałam i chciałabym upiec tak smacznie wygląda ?
Karolina
Wygląda obłędnie!
Mam pytanie, dlaczego nie ma wyrastania ciasta przed włożeniem do piekarnika?
Monika Molecka
Nie, nie ma
Marzena
Czy jeśli chce zrobić jedna strucle to mam składniki zmniejszyć przez pół na ciasto ? Pozdrawiam.
Andrzej
Mniam, klasyka <3 Trudno się oprzeć!