Strucla makowa

Strucla z makiem to miękkie ciasto drożdżowe z makowym wypełnieniem. Z podanego przepisu wychodzą dwie strucle. Ilość warstwy makowej to kwestia gustu i oczywiście można składniki na warstwę makową pomnożyć i wtedy będzie go więcej.
Składniki na 2 x 35 cm:
Ciasto:

200 ml mleka

80 g cukru

35 g drożdży świeżych

szczypta soli

500 g mąki pszennej typ 550

100 g masła 82%

1 jajko+ 2 żółtka (białka zostawić do masy makowej)

Nadzienie makowe:

200 g zmielonego, suchego maku

250 ml mleka

70 g cukru

50 g zmielonych migdałów

50 g posiekanych orzechów włoskich

40 g skórki pomarańczowej

50 g rodzynków

1 łyżeczka gorzkiego kakao

2 łyżki miodu

1 łyżka masła, roztopionego

1 jajko+ 2 białka (pozostałe od ciasta)

kilka kropel aromatu migdałowego

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

skórka kandyzowana

orzechy włoskie

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące!), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży to nie trzeba robić rozczynu).

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, sól i wyrośnięty rozczyn a na samym końcu roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.(musi podwoić swoją objętość).

Masa makowa: Ja użyłam suchego maku zmielonego. Wystarczy zalać go wodą lub mlekiem i nie wymaga mielenia. Tradycyjny mak najpierw należy zalać wrzątkiem i podgotować dopóki woda nie odparuje a następnie zmielić go w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach.

Zmielony suchy mak natomiast najpierw należy wsypać do garnka, wlać mleko, dodać cukier i gotować na średnim ogniu aż mak wchłonie cały płyn. Druga opcja to podgrzać mleko z cukrem i wlać do maku. Wymieszać i chwilę odstawić.

Mak wystudzić a następnie dodać roztopione masło, mielone migdały, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, posiekane rodzynki, gorzkie kakao, kilka kropelek aromatu migdałowego miód i jajko. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy makowej, wymieszać bardzo delikatnie za pomocą szpatułki.

Piekarnik nagrzać do 190*C góra-dół

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypany mąką, podzielić na 2 równe części. Najlepiej użyć wagi, wtedy będzie gwarancja, że oba makowce będą równe. Rozwałkować na prostokąt o grubości 5-6 mm.

Na ciasto wyłożyć masę makową rozsmarowując ją prawie na całej powierzchni zostawiając 2 cm wolny brzeg. Ciasto z makiem zawinąć w roladę zaczynając od krótszego boku. Koniec dokładnie zlepić palcami. Każdy z makowców przenieść na  papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca pomiędzy ciastem a papierem. Stucle ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej, w sporych odstępach od siebie. Strucle piec w nagrzanym do 190*C góra- dół piekarniku przez 40-45 min. Jeśli masy makowej będzie z podwójnych składników lepiej obniżyć temp do ok 180*C a piec nieco dłużej.

Po upieczeniu strucle przełożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia następnie polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą na gęsty lukier, posmarować strucle i posypać posiekanymi orzechami i skórką kandyzowaną. Strucle najsmaczniejsze są na 2-3 dzień od wypieku.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazany jest film jak je wykonać

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

7 komentarzy