Surówka colesław z młodej kapusty

Kiedy zaczyna się sezon na młodą kapustę to najczęściej do obiadu podaję duszoną albo właśnie w postaci surówki. Jest delikatnie ostra dlatego świetnie nadaje się jako dodatek do hamburgerów czy tortilli. Jest prosta i szybka więc na pewno nie będziecie mieć problemu aby ją zrobić.
Składniki: 
1/2 główki młodej kapusty
1 średnia marchewka
1/2 białej części pora
1/2 jabłka
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę obrać z mocno zielonych liści, opłukać i osuszyć. Kapustę  poszatkować dość drobno i przełożyć do miski. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć przekroić wzdłuż i pokroić w półksiężyce.
Składniki na sos wymieszać i dodać do kapusty. Dodać natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje 10 min po zalaniu sosem. W razie potrzebny doprawić solą i pieprzem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Smacznego!!!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!