Szarlotka, Apple pie

Przepyszna szarlotka z kruchym maślanym ciastem i karmelizowanymi jabłkami. Rozpływa się w ustach i nie potrzebuje żadnego dodatku, choć Ja i tak lubię dodać kleks bitej śmietany. 

 

Składniki:

Ciasto:
150 g miękkiego masła
100g cukru
1 jajko
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej

Nadzienie:
1,5kg jabłek (najlepiej odmiana Szara Reneta, Antonówka, Jonagold)
50 g masła
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
mleko do posmarowania
cukier do posypania

Przygotowanie:

Przygotować formę do tarty lub tortownicę o śr. 24cm.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło razem z cukrem ucierać na bardzo jasną masę. Dodać jajko i nadal ucierać mikserem. 
Dodać mąkę w dwóch partiach. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wyłożyć spód i boki formy. Na spód posypać 1 łyżkę bułki tartej. Drugą część ciasta włożyć do lodówki.
W międzyczasie obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na 1-2 cm kawałki.
W garnku roztopić masło i dodać 1 łyżkę cukru. Poczekać aż cukier zacznie się karmelizować i wtedy dodać jabłka. Całość wymieszać i dusić aż zaczną być miękkie czyli ok 6 min
Jeszcze ciepłe jabłka wyłożyć na ciasto. 
 
Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość formy. Delikatnie nawinąć ciasto na wałek i przenieść nad formę. Rozłożyć równo i docisnąć brzegi. Jeśli powstały dziury można dokleić palcami resztkami ciasta. 
Ciasto posmarować mlekiem i posypać cukrem. 
Piec w 180 stopniach przez 40 min aż do złotego koloru. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!