Szarlotka
Szarlotka , mega prosta i mega pyszna. Do szarlotki najlepiej użyć antonówki lub szarej renety jeśli chcemy użyć surowych jabłek. Jeśli mamy inne jabłka najpierw należy je podprażyć i odparować sok.
Składniki:
450g mąki pszennej
2 jajka
1 kost masła zimnego (250g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
6 łyżek cukru
2 jajka
1 kost masła zimnego (250g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
6 łyżek cukru
8 jabłek ( antonówka lub reneta)
4 łyżki cukru ( jeśli jabłka są kwaśne, jeśli nie są można dać mniej)
Cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki cukru ( jeśli jabłka są kwaśne, jeśli nie są można dać mniej)
Cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
Cynamon
2 łyżki bułki tartej
Cynamon
2 łyżki bułki tartej
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem i zagnieść szybko rękami. Podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. 1/3 schować do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Tortownica o wym.24 cm wyłożyć papierem i spód wykleić ciastem. Po nakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Spód podpiec przez około 10 min aż zacznie się rumienić.
Jabłka obrać. 6 jabłek pokroić w kostkę, 2 kolejne zetrzeć na grubych oczkach. Dodać cukier, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wymieszać. Wyjąć spód i zmniejszyć temperaturę na 180 stopni.
Podpieczony spód posypać 2 łyżkami bułki tartej (wypije ew. sok z jabłek). Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i zetrzeć na wierzch na tarce ciasto z lodówki.
Piec przez ok 60 min aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Posypać cukrem pudrem.
Tortownica o wym.24 cm wyłożyć papierem i spód wykleić ciastem. Po nakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Spód podpiec przez około 10 min aż zacznie się rumienić.
Jabłka obrać. 6 jabłek pokroić w kostkę, 2 kolejne zetrzeć na grubych oczkach. Dodać cukier, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wymieszać. Wyjąć spód i zmniejszyć temperaturę na 180 stopni.
Podpieczony spód posypać 2 łyżkami bułki tartej (wypije ew. sok z jabłek). Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i zetrzeć na wierzch na tarce ciasto z lodówki.
Piec przez ok 60 min aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Posypać cukrem pudrem.
Jeden komentarz
Maja Wierzbicka
wygląda superowo 🙂