Szaszłyki drobiowe z papryką

Szaszłyki drobiowe z papryką idealnie sprawdzą się na grilla lub usmażone na patelni. Ja upiekłam w piekarniku. Podane z sosem czosnkowym będą pysznym posiłkiem.

Składniki:

600 g fileta z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 cebule

1 papryka pomarańczowa

Marynata do mięsa:

50 ml oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz mielony

1/2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny

Marynata do warzyw:

3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Sos czosnkowy:

200 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
koperek

Przygotowanie:

Fileta oczyścić z błon i pokroić w dużą kostkę.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasiennie i pokroić w kostkę taką samą jak kurczak.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Składniki na marynaty wymieszać dokładnie.
Jedną zalać kawałki kurczaka a drugą wymieszać z warzywami.
Kurczaka wstawić do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180*C.

Mięso nadziewać na przemian z warzywami z szpikulce do szaszłyków.
Gotowe szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 25-30 min.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Szaszłyki drobiowe z papryką doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!

Szaszłyki drobiowe, Szaszłyki drobiowe z papryką
Szaszłyki drobiowe, Szaszłyki drobiowe z papryką
Szaszłyki drobiowe, Szaszłyki drobiowe z papryką,
Polecam również pizzę salami.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!