Szaszłyki z dorsza z sosem tzatziki

Lekkie, zdrowe dani z ryby. Szaszłyki z dorsza idealnie sprawdzą się na grilla czy na obiad upieczone w piekarniku. Posmarowane masłem pietruszkowym są bardzo aromatyczne. Dodatkiem jest sos tzatziki. 

 

 

 

 Składniki:

4 polędwice z dorsza
2 cukinie
1 papryka zielona
2 łyżki masła
2 łyżki natki pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz
 Sos tzatziki:  
400g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 ogórek zielony
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.
Polędwice z dorsza pokroić w grubszą kostkę. Cukinię za pomocą obieraczki pociąć w szerokie paski. Paprykę pokroić w grubszą kostkę. Masło roztopić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Nadziewać szaszłyki: Zwinięte w harmoniję plastry cukini, następnie kawałki dorsza, paprykę itd. 
  Gotowe szaszłyki posolić i popieprzyć, następnie posmarować masłem pietruszkowym. 

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać delikatnie solą i odstawić żeby puścił sok. Odcisnąć sól i dodać do jogurtu. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 
Szaszłyki ułożyć w naczyniu lub na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. Podawać z ryżem i sosem tzatziki.  



Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!